Borba za privatnost
0

Promjene na Facebooku zbog protesta

Sarajevo-x.com
Mark Zuckerberg, Facebook CEO
Mark Zuckerberg, Facebook CEO
Korisnici Facebooka prisilili su jednu od najpopularnijih društvenih mreža na Internetu na uvođenje promjena koje se tiču načina funkcionisanja njihovog kontroverznog sistema oglašavanja.

Više od 50.000 registrovanih korisnika online društvene mreže Facebook potpisalo je peticiju kojom se od ove kompanije zahtijeva izmjena ili napuštanje oglašivačke tehnologije Beacon.

Naime, kadgod korisnici Facebooka kupuju online, Beacon obavještava njihove prijatelje o tome šta su pregledali ili kupili. Mnogi korisnici smatraju da je ovakva razmjena podataka invazija na njihovu privatnost zbog koje se osjećaju neugodno.

Zahvaljujući protestu, od sada će 55 miliona registrovanih korisnika Facebooka imati mnogo više kontrole nad podacima o njihovim online akcijama koje koristi Beacon.

Prije ovih promjena, Beacon je postavljen kao obavezan sistem i mnogi korisnici su se žalili što ga ne mogu isključiti kada je prvi put i lansiran početkom novembra.

Kako saznaje BBC, od sada će oglašivački sistem Beacon korisnik moći regulisati na način da prati njegove podatke samo uz izričitu dozvolu korisnika Facebooka.

Više od 40 web sajtova, uključujući Fandango.com, Overstock.com i Blockbuster potpisali su ugovor o korištenju softvera Beacon na njihovim web stranicama i obavještavanju šta su korisnici Facebooka radili na ovim web stranicama.

Na čelu protesta protiv Beacona je bio aktivistički sajt MoveOn koji je 20. novembra organizirao sakupljanje potpisa.

Kompanija Facebook je objavila izvinjenje zbog vlastitih postupaka na vlastitom web sajtu.