EU proizvođačima
0

Proizvođači moraju stišati playere i mobitele

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska komisija naredila je proizvođačima MP3 uređaja i mobilnih telefona da smanje tonove na uređajima, zbog povećanog rizika od izazivanja gluhoće kod miliona tinejdžera.

Povjerenica Evropske komisije za zaštitu potrošača Meglena Kuneva predložila je nove propise koji bi spriječili tinejdžere da povise jačinu zvuka štetnog po njihovo zdravlje.

Ona je izjavila da pojedini muzički uređaji mogu uništiti bubnjiće u uhu, baš kao buka koju avion pravi prilikom uzlijetanja, te je naredila proizvođačima da u naredne dvije godine osmisle rješenje za problem koji je sve prisutniji kod miliona Evropljana.

Kao prvi korak, novi uređaji će biti podešen na 80 decibela. Normalna konverzacija ima jačinu 60 decibela.

"Treba vam nekoliko godina prije nego što osjetite posljedice oštećenja sluha, a onda je jednostavno prekasno. Novi standardi će napraviti male tehničke promjene na playerima koji će biti podešeni na normalne tonove", kazala je Kuneva.

Ona je navela da kupci mogu prekoračiti visinu tona od 80 decibela, ali tada će korisnici morati biti upozoreni na rizike kojima se izlažu.

Inače, istraživanja su pokazala da će prodaja digitalnih muzičkih uređaja skočiti za skoro milijardu primjeraka tokom 2009. godine.