Logitech
0

Proizveden milijarditi kompjuterski miš

Sarajevo-x.com
Kompanija iz Silikonske doline ovih dana ima razloga za slavlje. Naime, Logitech je proizveo svoj milijarditi primjerak kompjuterskog miša, te se ne zamara mišljenjem analitičara koji vjeruju da su ovom uređaju "dani odbrojani".

"Veoma je rijetka pojava u ljudskoj historiji da jedna kompanija proizvede milijardu nečega", s ponosom je za BBC kazao generalni menadžer Logitecha Roryja Dooleyja.

"Pogledajte bilokoju drugu industriju i vidjet ćete da se to nikada ranije nije desilo. Ovo je prava prekretnica za nas", dodao je.

Međutim, skorašnju "smrt" kompjuterskog miša predviđa Steve Prentice iz agencije Gartner, koji je kazao kako se "za tri do pet godina miš više neće tako masovno upotrebljavati".

"Proizvodnja milijarditog primjerka svakako je ogroman uspjeh, ali ranija slava nije garancija budućeg uspjeha. Svijet se promijenio, kao i priroda mašina. Vjerujem da će multi-touch povezivanje 'sahraniti' miša".

S druge strane, Rory Dooley vjeruje kako će uz nove tehnologije i dalje ostati dovoljno prostora za kompjuterske miševe, te da korisnici neće morati birati samo jednu opciju.

"Osnovna funkcionalnost miša se nije mijenjala punih 40 godina i to je jedan od ključeva njegovog uspjeha", objasnio je Dooley.

Kompjuterski miš sljedeće sedmice proslavlja 40. rođendan. Naime, 9. decembra 1968. godine Douglas C. Engelbart i njegova istraživačka grupa sa univerziteta Stanford svijetu je predstavila prvi kompjuterski miš.