Tehnologija
23

Progress Eagle: Futuristički avion mogao bi biti izgrađen 2030. godine

Klix.ba
Dizajner i ljubitelj aviona Oscar Vinals prošle je godine predstavio koncept Sky Whale, futuristički avion koji bi trebao prevoziti i do 755 putnika.

Danas je Vinals nadmašio samoga sebe dizajnirajući avion Progress Eagle, svojevrsnog brata prethodne ideje. Pored motora koji bi trebali biti pokretani na tečni vodik, ovaj avion imat će i solarne panele te turbinu smještenu na zadnjem dijelu letjelice.

"Najbolji aspekt Progress Eaglea jeste da generiše vlastitu pokretačku energiju i da je gotovo nečujan", tvrdi Vinals.

Ova letjelica mogla bi pružiti smještaj za čak 800 putnika, a imala bi novu putničku klasu pod nazivom "pilotska klasa". Ona bi bila smještena u nosu aviona koji bi pružao panoramski pogled uz mogućnost podizanja nivoa privatnosti u obliku malih soba za putnike.

Pilotski kokpit bi se u tom slučaju nalazio iznad prostora za putnike.

"Dvanaest sati leta pretvorilo bi se u provedeno vrijeme u nekom hotelu. To bi znatno smanjilo stres za vrijeme predugih letova", objašnjava Vinals.

Ipak, pošto je riječ o konceptu, Vinals naglašava da je tehnologija potrebna za proizvodnju takve letjelice još izvan domašaja te da zasad postoji tek oko 40 posto upotrebljivih rješenja kada je u pitanju apliciranje u Progress Eagle.

Vinals je svakako optimističan jer mogućnost za razvoj aviona vidi već u 2030. godini.