Vještačka inteligencija
5

Program Skyborg će omogućiti borbenim avionima da kontrolišu prateće dronove

Klix.ba
Dron XQ58-A Valkyrie
Dron XQ58-A Valkyrie
Američke zračne snage se nadaju da će dron XQ58-A Valkyrie jednog dana pratiti borbeni avion F-35 i novu verziju aviona F-15.

Dron je dizajniran da preuzme ulogu wingmana, a to je zapravo jeftina platforma koju bi kontrolisao avion u svrhu izvršavanja različitih zadataka, kao što je letenje naprijed i skautiranje terena, ali i primanje neprijateljske vatre ukoliko dođe do napada.

Zračne snage razgovaraju s kompanijama Boeing i Lockheed Martin koje proizvode avione, a koje bi integrisale pomenute platforme. Will Roper, pomoćnik sekretara Zračnih snaga za akvizije, tehnologiju i logistiku, za Defense News je kazao da predstojeće poboljšanje za F-35 predstavlja "predivnu priliku" za uparivanje s dronom. Dodao je da bi se isto moglo dogoditi i s avionom F-15EX. Ipak, uparivanje aviona s dronovima ne treba očekivati uskoro, jer F-35 prvo treba biti poboljšan, a dron XQ58 Valkyrie je tek obavio prvi od pet testova.

Valkyrie bi trebao biti dio većeg AI programa nazvanog Skyborg koji bi pomagao pilotima borbenih aviona.

Zračne snage su dron na mlazni pogon testirale prvi put ovog proljeća u Arizoni. Dron može nositi određeni broj bombi, a njegov domet iznosi oko 4.000 km. Brzinom baš i ne može parirati borbenom avionu iako je dizajniran kao pratnja.