{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Program koji dešifrira nepoznata pisma

S
3.9.2009. u 19:57
0
4
Program koji dešifrira nepoznata pisma
0
Program koji dešifrira nepoznata pisma
Izraelski istraživači kažu da su razvili kompjuterski program koji može dešifrirati stare tekstove, a koji dosad nisu uspjeli biti protumačeni.
Program koristi algoritme prepoznavanja slične onima koji se koriste za identificiranje i uporedbu otisaka prstiju, piše Reuters.

Ali u ovom slučaju, program prepoznaje slova i riječi, čak i stilove rukopisa, na taj način lišavajući istoričare i lingviste sati i sati sjedenja i pokušaja dešifriranja starih tekstova.

Prepoznavajući takve modele, kompjuter s velikom tačnošću može prevesti dijelove teksta, koji su pod utjecajem vremena izblijedjeli, kaže jedan od istraživača koji su učestvovali u razvijanju programa Itay Bar-Yosef s Univerziteta Negeva.

"Što više tekstova program analizira, on postaje pametniji i tačniji", kaže Bar-Yosef.

Kompjuter radi s digitalnim kopijama teksta, najprije odvajajući pisani tekst od podloge, a zatim dešifrirajući redove, slova i riječi.

Tim naučnika se trenutno fokusirao na prevođenje starih hebrejskih tekstova, ali kažu da je isto moguće uraditi i sa svim ostalim.

O svojim dostignućima, na kojim nastavljaju i dalje raditi, istraživači su pisali u akademskom žurnalu Pattern Recognition., gdje su najavili da će program akademskoj javnosti biti dostupan za dvije godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: