Tužba LG-ija zbog patenta
0

Prodavnice ostaju bez zaliha PlayStationa 3

Sarajevo-x.com
Evropskim carinicima je naređeno da pri isporuci zaplijene sve zalihe Sonyjeve igraće konzole PlayStation 3, nakon žalbe kompanije LG koja tvrdi da popularna igraća konzola sadrži njihovu Blu-Ray tehnologiju.

Kompanije Sony i LG su započele pravnu borbu zbog patenta, nakon čega je carinicima naređeno da zaplijene hiljade uređaja.

Zabrana uvoza vrijedi deset dana, ali bi mogla biti produžena ukoliko Sony ne obori sudski nalog koji je kompanija LG dobila na civilnom sudu u Hagu.

Japanska kompanija se požalila na ovu odluku Evropskom zavodu za patente, ali kompanija LG također može tražiti produženje zabrane. Sony u prodavnicama ima zalihe koje su dovoljne za tri sedmice prodaje u Evropi. Ukoliko LG zatraži produženje zabrane, zalihe će potpuno nestati. LG optužuje Sony za korištenje Blu-Ray tehnologije, pomoću koje konzola PlayStation 3 "čita" Blu-Ray diskove.

Ukoliko bi Sony izgubio slučaj, kompanija bi morala LG-ju platiti procenat za svaku prodanu konzolu, što bi značilo gubitak više miliona eura, piše Daily Mail.

Sporovi ovih kompanija zbog patenata nisu ništa novo. Spor oko konzole PlayStation 3 je jedan od sedam koje su vodile kompanije Sony i LG. Među njima je i onaj u kojem su zvaničnici LG-ja tvrdili da su četiri njihova patenta iskorištena u tehnologiji koja se nalazi u Sonyjevim televizorima Bravia.