Bez Play Storea
16

Procurile fotografije novih Huawei Mate 30 modela uoči zvaničnog lansiranja

Dž. L.
Huawei Mate 30 Pro (Foto: EVLeaks)
Huawei Mate 30 Pro (Foto: EVLeaks)
Nekoliko dana uoči zvaničnog lansiranja novih Huawei uređaja, procurile su promotivne fotografije kompletne linije Huawei Mate 30 modela.
Fotografije je otkrio poznati leaker Evan Blass, a na njima se može vidjeti kako će izgledati modeli Mate 30, Mate 30 Pro, Mate 30 Lite te Porsche Design izdanje modela Mate 30 Pro.
Huawei Mate 30 Pro (Foto: EVLeaks)
Huawei Mate 30 Pro (Foto: EVLeaks)

Najiščekivaniji uređaj iz ove linije je Mate 30 Pro. Sudeći prema fotografijama, ovaj model kineskog tehno giganta će imati zakrivljeni ekran s lijeve i desne strane, poput Oppovog "zaslona vodopada". Na stražnjoj strani uređaja smještena su četiri senzora koji se nalaze u kružnom fotoaparatu. Kako kruže glasine, oni će se sastojati od dva senzora od 40 megapiksela, jednog od osam megapiksela te jednog takozvanog time-of-flight senzora.

Čini se da se u gornjem lijevom dijelu ekrana nalaze i dva pokazatelja jačine signala, što sugerira da će ovo biti dual-SIM verzija uređaja.

Regularni Mate 30 ima manji dispej jer ovaj uređaj uključuje manji broj senzora za prepoznavanje lica. Također ovaj model ne bi trebao biti dostupan u dual-SIM verziji.

Huawei Mate 30 (Foto: EVLeaks)
Huawei Mate 30 (Foto: EVLeaks)

Oba uređaja, Mate 30 i Mate 30 pro, trebali bi biti opremljeni novim Kirin 990 čipsetom koji uljučuje i 5G modem.

Huawei Mate 30 Lite (Foto: EVLeaks)
Huawei Mate 30 Lite (Foto: EVLeaks)

S druge strane, Mate 30 Lite ima drugačiji dizajn od ova dva uređaja. Na prednjoj strani Mate 30 Lite ima prorez s rupom za prednju kameru te četvrtasti niz kamera na stražnjoj strani. Senzor otiska prsta također se nalazi na poleđini uređaja. Blass kaže da ovaj mobitel izgleda kao model Nova 5i Pro koji je predstavljen u julu, a koji koristi manje moćan Kirin 810 čipset.

Na kraju, Huawei će predstaviti i Porsche Design izdanje modela Mate 30 Pro čije kućište bi trebalo biti izrađeno u koži, a bit će dostupan u crnoj i crvenoj boji.đ

Huawei Mate 30 Pro Porsche Design (Foto: EVLeaks)
Huawei Mate 30 Pro Porsche Design (Foto: EVLeaks)

Pored dizajna novih uređaja, veći interes javnosti jeste na njihovom softveru. Ranije je Google saopćio kako ova linija Huawei mobitela neće podržavati Googleove aplikacije. To znači da uređaji neće imati pristup Googleovoj trgovini Play Store, primarnom izvoru Android aplikacija. Iako su raniji Huaweijevi uređaji funkcionisali bez Play Storea u Kini, sigurno je kako će biti teško uvjeriti korisnike Androida u Evropi da kupe uređaje bez ove opcije.

Cijene novih Huawei modela još nisu poznate, a više detalja će biti otkriveno prilikom zvaničnog lansiranja uređaja u četvrtak, 19. septembra.