Stiže 19. septembra
180

Otkrivene specifikacije smartphonea Huawei Mate 30 Pro, imat će ukupno sedam kamera

D. B.
Na internetu su se pojavile specifikacije nadolazećeg Huaweijevog smartphonea Mate 30 Pro.

S obzirom na to da serija Mate 30 nema dozvolu za korištenje Googleovih aplikacija i usluga, prvi Huaweijev flagship bez poveznica s Googleom okružuje misterija.

Postoje glasine o neobičnim pozicijama kamera i zakrivljenim ekranima, ali informacija o specifikacijama nije bilo, barem ne dosad. Lista specifikacija modela Mate Pro je objavljena na Twitteru.

Nakon što je na IFA sajmu u Berlinu predstavljen procesor Kirin 990, uslijedilo je "curenje" specifikacija modela Mate 30 Pro.

Smartphone će imati 6,6 ili 6,8-inčni FHD+ AMOLED Waterfall ekran rezolucije 2.400x1.176 piksela, bateriju od 4.000 mAh koju će biti moguće puniti i bežičnim putem. Uređaj ima USB-C port, ekran obavlja i funkciju zvučnika za uho, dok je na dnu mono zvučnik. Nazad su četiri kamere, glavna od 40, kamera širokog ugla od 40 MP, telephoto kamera od 8 MP sa 3x optičkim zumom i optičkom stabilizacijom, kao i ToF senzor. Podršku kamerama pruža i xenon bljeskalica, a tu je i senzor za temperaturu boje. Na prednjoj strani je selfie kamera od 32 MP, ultrašiorka kamera i ToF senzor.

Za sigurnost je zadužen Huawei Face id 2.0 sistem koji je brži i sigurniji, a tu su i senzori za praćenje rada srca te disanja. Senzor za otisak prsta je integrisan u ekran. Smartphone će imati 8 ili 12 GB RAM-a te 128 ili 512 GB interne memorije (dva modela). Koristit će HiSilicon Kirin 990 5G procesor te operativni sistem Android 10 s interfejsom EMUI10.0. Recimo da posjeduje i fizičko dugme za paljenje i gašenje, slajder osjetljiv na dodir namijenjen podešavanju jačine zvuka te da je otporan na vodu i prašinu po standardu IP68.

Huawei Mate 30 Pro će biti predstavljen 19. septembra.