Loše čuvana tajna
0

VIDEO / Procurile fotografije i video Googleovog Nexus Onea

Sarajevo-x.com
Video snimljen iPhoneom 3GS prikazuje Nexus One u akciji, a klip je postavljen na Twitteru.

Na snimku se vidi dijagonalno smještene velike menu ikone, dok se kasnije vide ikone za mape i email programe.

Nexus One, koji je proizveo Tajvanski proizvođač HTC zvanično bi trebao biti predstavljen u prvoj sedmici narednog mjeseca. Pretpostavlja se da će uređaj bez SIM kartice biti prodavan direktno preko Googleove stranice, iako je kompanija objavila da je u pregovorima sa mobilinim operaterima.

Lansiranje Googleovog Android telefona jedna je od najgore čuvanih tajni u svijetu tehnologije ikad.

Uređaj o kojem je riječ baziran je na Android u verziji 2.1, a to je zapravo još jedan pokušaj stvaranja platforme koja će Googleu omogućiti da konkurira već formiranim konkurentima kao što su Nokia, Apple, Microsoft i Research in Motion, proizvođač BlackBerrya.

Softver, koji će biti besplatno dostupan, dio je agresivne strategije Googlea koji se nada da će time otvoriti put prema tržištu mobilnih telefona i usluga za koje mnogi u tehnološkoj industriji smatraju da će biti idući veliki izazov.

Do sada je Google proizvodio softver Android, ostavljajući dizajn i prodaju telefona mobilnim operaterima – strategija koja imitira model koji je koristio i Microsoft. Ipak, prodaja uređaja baziranih na Androidu još nije u punom smislu zaživjela, unatoč umjerenom uspjehu nedavno lansiranog Motorola Droid u SAD-u (na europskim tržištima bit će u ponudi T-Mobilea pod nazivom Milestone).