Tehnologija
0

Pristojno ponašanje važno i na Facebook-u

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Da li trebate odbiti prijatelja na MySpaceu? Kako odbiti bivšeg dečka na Facebook-u? Britanski bonton donosi savjete lijepog ponašanja za korisnike stranica za društveno umrežavanje.

Poznati britanski izdavač Debrett`s ima rješenje. Kompilacija novih “zlatnih pravila” za posjetioce sajtova kao što su Facebook i Bebo.

Pravila su sakupljena nakon što je istraživanje telekom kompanije Orange pokazalo da je skoro dvije trećine korisnika stranica za društveno umrežavanje isfrustrirano i zbunjeno etikecijom na Internetu.

Rezultati pokazuju da je više od četvrtine ispitanika nesigurno u vezi s tim kako da odgovore na “pokes” ili poruke koje nisu dobrodošle.

Osamnaest procenata je priznalo da su zbunjeni pitanjem “kako odgovoriti bivšem dečku kada ste u vezi sa drugom osobom”.

Savjetnik Debrett`sovog seta pravila Jo Bryant je pokušala povesti zbunjene korisnike kroz minsko polje ponašanja u društvu, prenosi Reuters.

Imajući razumijevanje da je stranica za društveno umrežavanje donijela nove zahtjeve i pravila u odnosu na tradicionalnu etikeciju, izjavila je “Moj savjet je igra na sigurno i dobro ponašanje na Internetu, da se drugi tretiraju sa dobrotom i poštovanjem”.

Neka od Debrett`sovih "zlatnih pravila" su:

  1. Ne morate sklapati prijateljstva sa ljudima koje ne poznajete. Razmislite prije nego što koristite opciju “poke”.

  2. Pričekajte 24 sata prije nego što prihvatite ili odbijete nekoga ko je prijatelj. Odogoda će vam pomoći da se priberete.

  3. Rođendani, zaruke i vjenčanja nisu virtuelni događaji. Uvijek pošaljite čestitku ili nazovite prijatelje kada je važan događaj u pitanju.

  4. Razmislite prije nego što postavite fotografiju prijatelja. Pokušajte se zamisliti na njegovom mjestu.

  5. Dobro razmislite o fotografiji koja se nalazi na vašem profilu. Da li biste željeli da se ona pojavi u vašim lokalnim novinama?