Tehnologija
0

Prihodi od Internet oglašavanja i dalje u porastu

Sarajevo-x.com
PwC/IAB Internet Advertising Revenue Report
PwC/IAB Internet Advertising Revenue Report
Prihodi od Internet oglašavanja u SAD-u dostigli su 4,9 milijardi američkih dolara samo u prvom kvartalu 2007. godine, što predstavlja porast od 26% u odnosu na isti period prošle godine i porast od 2% ($3,8 mlrd) u odnosu na posljednji kvartal 2006. godine ($4,8 mlrd), objavio je Business Wire u četvrtak.

Prema podacima IAB-a (Interactive Advertising Bureau) i PwC-a (PricewaterhouseCoopers LLP) Internet oglašavanje u prvom kvartalu 2007. je dostiglo novi rekord.

"Konstantan porast prihoda od Internet oglašavanja jasno pokazuje povećan interes oglašivača i prednosti ovog medija", izjavio je predsjednik IAB-a Randall Rothenberg. "Internet oglašavanje nudi svojim korisnicima nevjerovatan nivo efikasnosti i statistiku koja predstavlja najpreciznije podatke. Uvijek novi načini oglašavanja i nove platforme i tehnologije koje obogaćuju internet oglašavanje garantuju da će se ovaj trend rasta i nastaviti."

"Ovi rezultati su posebno impresivni kada se uzme u obzir veličina sveukupnog oglašavanja", izjavio je Peter Petrusky, direktor PwC-a. "Prema ovim rezultatima možemo očekivati kontinuiran rast prihoda od internet oglašavanja, koji je praćen rastom broja broadband korisnika, što znači da više korisnika provodi više vremena online, što predstavlja osnov za "rich media" i video oglase koje ne mogu učitati dial-up korisnici".

IAB-ov izvještaj o prihodima od Internet oglašavanja predstavlja najznačajniju statistiku danas u toj oblasti. Ove izvještaje IAB je započeo raditi još 1996. godine i rezultat su prikupljenih podataka od svih kompanija koje su prijavile značajnije prihode.