Tehnologija
0

Prigovori Googleu za ugrožavanje privatnosti

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog prigovora evropskih dužnosnika o ugroženoj privatnosti, Google je skratio razdoblje čuvanja podataka o pretraživačkim upitima svojih korisnika s 18 na devet mjeseci.

To je drugi takav potez poznatog proizvođača softvera za pretraživanje interneta.

Google je u početku čuvao takve podatke na neodređeno vrijeme da bi 2007. ograničio razdoblje pohrane na 18 mjeseci zbog prvih naznaka zabrinutosti u vezi sa zaštitom privatnosti.

Najnovije skraćenje međutim još uvijek ne udovoljava željama Evropske komisije, iako Bruxelles još nije objavio službenu reakciju.

U ožujku je nadzorno tijelo Evropske komisije za zaštitu podataka preporučilo da se Googleu ne dozvoli zadržavanje osobnih podataka duže od šest mjeseci.

Nakon opsežne istrage o čuvanju podataka, to je nadzorno tijelo EK naglasilo u izvještaju da "pretraživač mora obrisati ili nepovratno učiniti anonimnim osobne podatke nakon što više ne služe konkretnoj i legitimnoj svrsi zbog koje su prikupljeni".

Pretraživač skuplja informacije o svakoj pretrazi koja se obavi korištenjem njegove usluge, kao i adresu računala, takozvanu "IP adresu" s koje je izvršena pretraga.

Ti ukupni podaci, odnosno historija pretraživanja, bogat su izvor informacija o korisniku za treću stranu koja ih može pratiti i ponekad kombinirati s ostalim podacima.