Tehnologija
0

Prenosna "fabrika u kutiji" pravi 3D objekte od plastike

Sarajevo-x.com
Uređaj Thing-O-Matic predstavlja malu prenosnu fabriku u kutiji koja može proizvesti trodimenzionalne objekte od plastike i to za samo nekoliko minuta.

Thing-O-Matic, uređaj koji je predstavljen u Las Vegasu ove sedmice, namijenjen je proizvodnji malih plastičnih predmeta. Do sada je prodano 3.000 ovih uređaja koji koštaju 950 eura. Budući modeli bi mogli kombinovati plastiku i metal pri izradi pa bi se na taj način mogli praviti i elektronski uređaji, piše "Daily Mail".

Thing-O-Matic može praviti predmete od plastike svih oblika, dimenzija 15x18 cm, Uređaj ne može napraviti šarke, ali zato može proizvesti kutije sa poklopcima, cijevi ili figure. Korisnici uređaja moraju prvo kreirati ili downloadovati sliku na kompjuter koristeći se posebnim softverom.

Oko 5.000 modela su dostupni na internet-stranici kompanije "Makerbot Industries". Virtuelni model, odnosno dizajn, potom se prenosi na uređaj Thing-O-Matic putem standardnog kompjuterskog kabla. Uređaj zagrijava plastiku na 200 Celzijusovih stepeni te je "pršće" na platformu gdje se plastični objekat pravi sloj po sloj. Višak plastike se uklanja hemijskom otopinom, nakon čega završen proizvod izlazi iz uređaja.

Otvarač za flaše je tokom predstavljanja u Las Vegasu napravljen za trideset minuta. Thing-O-Matic koristi tri vrste plastike: ABS, tvrda, lagana plastika od koje se prave Lego kockice, HDPE, polietilen visoke gustoće za izradu posuda za zalijevanje, plastičnih kesa, sklopivih stolica i biorazgradivu plastiku baziranu na kukuruzu.

Uređaj je koristan i za kućne popravke. Korisnici trebaju samo izmjeriti polomljeni dio, napraviti kompjuterski model i proizvesti ga. Također, može praviti i svoje rezervne dijelove.