Gatesova desna ruka
10

Preminuo suosnivač Microsofta Paul Allen

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Paul Allen, suosnivač kompanije Microsoft, preminuo je jučer u 65. godini, piše Mashable.

Smrt IT stručnjaka potvrdili su iz njegove kompanije Vulcan Inc, izvještava CNBC, a kao uzrok navode komplikacije koje su proizašle iz ne-Hodgkinovog limfoma.

"Moj brat je bio izuzetna ličnost na svim nivoima. Iako je većina poznavala Paula Allena kao vrsnog tehnologa i filantropa, za nas je bio veoma voljeni brat, ujak i izuzetan prijatelj", stoji u saopćenju za javnost Paulove sestre Jody Allen.

"Paulova porodica i prijatelji bili su blagoslovljeni da uživaju u njegovom vedrom duhu, toploti, njegovoj velikodušnosti i dubokoj zabrinutosti. Uprkos svim njegovim poslovnim obavezama, uvijek je pronalazio vremena za porodicu i prijatelje. U ovom trenutku gubitka i žalosti za nas, a i mnoge druge, mi smo duboko zahvalni za brigu i zabrinutost koju je pokazivao svaki dan prema nama", izjavila je Jody.

Generalni direktor Microsofta Satya Nadella u izjavi objavljenoj jučer pohvalio je Allenova dostignuća napominjući da su srca svih uposlenika kompanije s Paulovom porodicom i voljenima.

Paul Allen je zajedno s Billom Gatesom osnovao Microsoft 1975. Godine, a dugo je bio vlasnik NBA ekipe Portland Trail Blazers i NFL tima Seattle Seahawks.