Iznenadna smrt
20

Preminuo Jonas Neubauer, sedmostruki svjetski prvak u Tetrisu

D. B.
Sedmostruki svjetski prvak u Tetrisu, Jonas Neubauer, preminio je nakon iznenadnog zdravstvenog problema.

Neubauer je dao značajan doprinos popularizaciji igre Tetris kao esporta, a svjetsko prvenstvo u klasičnom Tetrisu je osvojio sedam puta uključujući prvo koje je održano 2010. godine. U deset prethodnih godina je dva puta bio viceprvak svijeta.

"Nismo mogli tražiti boljeg šampiona, uzora i prijatelja. Jonas, nedostaješ nam, volimo te i zahvalni smo ti što si nas inspirisao da uvijek budemo što bolji. Počivaj u miru", stoji u tvitu objavljenom na zvaničnom profilu prvenstva u Tetrisu.

"Ovo je ogroman gubitak na toliko mnogo načina. Jonas Neubauer je bio jedan od najvećih igrača klasičnog Tetrisa svih vremena, svojim vještinama, duhom i ljubaznošću", saopćeno je na profilu Tetrisa.

U jednom od svojih intervjua Neubauer je svoj stil igranja Tetirsa uporedio sa jazz pijanistom čije sviranje može biti haotično jer je uvijek improvizirao umjesto da se drži plana.

Osim takmičenju na svjetskim prvenstvima, Neubauer je streamovao na Twitchu u proteklim godinama. Pored Tetrisao je igrao igre Last of Us 2 i Dungeous and Dragons.