U 93. godini
34

Preminula Evelyn Berezin, kreatorica prvog računara za obradu teksta

Klix.ba
Evelyn Berezin (Foto: Screenshot/Youtube)
Evelyn Berezin (Foto: Screenshot/Youtube)
Evelyn Berezin, kreatorica prvog računara za obradu teksta, preminula je u 93. godini.

Evelyn Berezin je 1971. godine za svoju kompaniju Redactron kreirala računar kojeg je nazvala "sekretar podataka". To je utjecalo na rast kompanije Redactron koja je od prvobitnih devet na kraju imala 500 zaspolenika. Magazin BusinessWeek ju je 1976. godine, kada je Evelyn prodala kompaniju Redactron, svrstao među najbolje američke lidere.

"Sekretar podataka" bio je visok oko 1 m, nije imao ekran, a tastatura je bila IBM-ova električna pisaća mašina s glavom veličine loptice za golf. Ovaj uređaj mogao je snimati i reproducirati ono što bi korisnik pisao, dopuštajući mu da tekst uredi ili ponovo napiše. Kasnije verzije "sekretar podataka" uključivale su monitor.

U intervjuu iz 2015. godine Evelyn je rekla kako je šezdesetih godina prošlog stoljeća odlučila pokrenuti vlasitit biznis, jer je shvatila da su njene mogućnosti ograničene dok radi za nekog drugog.

"U tom periodu niko nije imao desktop računar na kojem imate program za obradu teksta kojeg bi sekretar koristio", navela je tada Evelyn.