Tehnologija
0

Predstavnici Federalne uprave policije na seminaru o digitalnim dokazima

Sarajevo-x.com
Predstavnici Federalne uprave policije prisustvovali su Prvom međunarodnom seminaru o digitalnim dokazima, koji je organizovan u Rijeci, R. Hrvatska, od strane Zavoda za kaznene znanosti Mošćenice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Na navedenom seminaru uvodna predavanja održali su: gosp. Berislav Pavšić, predstojnik Zavoda za kaznene znanosti Mošćenice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; gosp. Miomir Matulović, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci; gosp. Ranko Marijan sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i gosp. Dragan Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Predavači na seminaru su bili Stephen Mason, odvjetnik i viši znanstveni suradnik odjela za digitalne dokaze Britanskog instituta za međunarodno i poredbeno pravo koji je održao predavanje na temu "Pregled elektroničkih dokaza“ i predavanje na temu "Praktični uvod u zamke digitalnih dokaza“. Predavanje na temu "Dopustivost elektroničkih dokaza pred sudom“ održali su: g-đa Fredesvinda Insa, voditeljica Europskog projekta i strategijska voditeljica Cybex-a i g-đa Carmen Lazaro, koordinatorica projekta i članica odjela za potporu u postupku Cybex-a.

U predavanjima je bilo riječi o tome šta se sve može prezentirati i na koji način prezentirati elektronički dokaz, dok su predavanja g-đe Fredesvinda Insa i g-đe Carmen Lazaro bila usmjerene na analizu koju je vršila firma Cybex uz potporu Evropske unije na Dopustivost elektroničkih dokaza pred sudom u zemljama članicama Europske unije.

U drugom dijelu seminara održane su četiri radionice na teme: Istraživanje financijskih transakcija; Istraživanje u elektroničkim mrežama pedofila i pornografije; Zloupotreba bankovnih elektroničkih sredstava i Pretraga računala i sustava (prezentacije softwarea EnCase).