Japanski izum
0

Predstavljene naočare koje emituju titlove

SRNA
Japanska kompanija NEC proizvela je naočare koje tokom konverzacije između osoba sa različitih jezičkih govornih područja emituju titlove. Spravica koja je slična naočarima ali nema stakla i ima slušalice koristi mali projektor koji prikazuje slike ka mrežnjači korisnika.

U saopštenju NEC navodi da planira da proizvede verziju naočara koje će simultano uz govor obezbjeđivati i titl.

Japanska kompanija ističe da je spravica po imenu "Tele Scouter" namijenjena zaposlenima koji rade sa mušterijama kako bi im podaci o kupljenom proizvodu odmah tokom konverzacije bili predstavljeni.

Međutim, "Tele Scouter" se može koristiti kao pomoć pri prevođenju. Pri upotrebi u ove svrhe mikrofon na slušalicama snima glasove oba učesnika u razgovoru, šalje ih kroz softver za prevod i sistem prebacivanja glasa u tekst nakon čega šalje prevod nazad u slušalice.

Istovremeno dok korisnik čuje prevod, takođe dobija i tekst ispred mrežnjače.

"Možete ga koristiti tokom živog razgovora", rekao je portparol NEC-a Takayuki Omino na sajmu u Tokiju gdje je proizvod predstavljen.

Prema njegovim riječima, ovaj sistem se može koristiti tokom povjerljivih razgovora koji bi mogli biti kompromitovani upotrebom ljudskog prevodioca.
Prodaja "Tele Scouter" biće pokrenuta u Japanu u novembru 2010. godine, ali neće imati dodatak za prevod. Verzija sa prevodom na tržištu će se pojaviti 2011. godine.