Tehnologija
0

Predstavljen web sajt koji prati progres milenijskih razvojnih ciljeva

FENA
Ujedinjene nacije, Google i Cisco danas su predstavili pionirski web sajt koji prati progres u smanjivanju globalnog siromaštva do 2015., odnosno globalnu kampanju poznatu kao Milenijski razvojni ciljevi (MDG).

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon predstavio je danas ovaj projekt, nazvan MDG Monitor, te naglasio hitnu potrebu za povećanjem globalne saradnje, saopćeno je iz UNDP-a.

"Dostizanje Milenijskih razvojnih ciljeva je istinski globalan zadatak koji zahtijeva od vlada, međunarodnih organizacija, privatnih kompanija i civilnog društva da rade zajedno", rekao je Ki-moon.

On je zahvalio kompanijama Google i Cisco za pomoć u stvaranju MDG Monitora, ocjenjujući da je to pravi primjer invovativnog partnerstva kakvo nam je svima potrebno.

MDG Monitor prati progres u ostvarivanju Milenijskih razvojnih ciljeva u nekoliko kategorija i odnosi se na gotovo sve zemlje u svijetu. Web sajt će prezentirati najnovije podatke iz nekoliko izvora o razvojnim oblastima, poput javnog zdravstva, obrazovanja i zaposlenja žena.

Naglašavajući oblasti progresa i kontinuiranog izazova koji se postavlja pred svjetsku zajednicu, MDG Monitor će nastojati da zadrži pažnju globalne zajednice na Milenijskim ciljevima, osiguravajući vitalne informacije kreatorima i implementatorima razvojnih politika širom svijeta.

MDG Monitor će korisnicima intemeta dozvoliti i da, koristeći program Google Earth, čitav planet istraže odozgo, u tri dimenzije, sva mjesta u kojima se radi na realizaciji Milenijskih ciljeva.

S nekoliko jednostavnih pokreta i klikova kompjuterskim mišem, korisnici će biti u mogućnosti da pristupe procjenama i podacima koje su Ujedinjene nacije prikupile u cijelom svijetu.

MDG Monitor omogućava svim od 300 miliona korisnika Google Eartha da bolje razumiju Milenijske ciljeve i šta je potrebno za njihovo dostizanje.

Milenijski razvojni ciljevi, koje su dogovorili lideri 189 zemalja u New Yorku 2000. godine, naglašavaju kvantificiran, vremenski ograničen napredak u iskorjenjivanju ekstremnog siromaštva i gladi, dostizanje univerzalnog osnovnog obrazovanja, promociju ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena, smanjivanje smrtnosti djece, poboljšanje zdravlja trudnica, borba protiv HIV/AIDS-a, malarije i drugih bolesti, osiguranje održivosti zaštite okoliša, kao i globalno partnerstvo za razvoj.

Iako je prošlo gotovo osam godina otkako su Milenijski ciljevi prvi put predstavljeni, danas nešto manje od milijarde ljudi živi s manje od jednog dolara dnevno, svake godine šest miliona djece umre zbog neuhranjenosti prije petog rođendana, a u vrlo siromašnim zemljama manje od polovine djece pohađa osnovnu, a manje od 20 posto srednju školu.