Muzičari, oprez!
0

Predstavljen robot koji svira flautu

Sarajevo-x.com
Klasični muzičari sada imaju dobar razlog da se zabrinu za svoj posao pošto su se eksperti zabavili novim dostignućem - muzikalnim robotom koji je razvijen tako da mu ne trebaju sati i dani vježbanja, a opet svira bez greške.

Ovaj zanimljivi "lik" osmišljen je na Waseda univerzitetu, a dizajniran kao flautist koji, baš kao i sam čovjek, može svirati čak i najzahtjevnije melodije bez napora.

Pored svojih muzičkih kvaliteta, robot sarađuje i sa publikom, čime predstavlja savršen model za koncertne nastupe. Predstavljen je na konferenciji BioRoob 2008 u Arizoni, a zahvaljujući nizu tehničkih prednosti, ova posljednja verzija robota sposobna je za glatke prelaze s jedne note na drugu, za razliku od prethodnog modela iz 2003. godine.

Kako piše Daily Mail, njegove umjetne usne su elastične kao ljudske, a pluća pažljivo dizajnirana da oponašaju udisanje vazduha kao kod profesionalnih flautista. Robot ima čak i jezik i druge ugrađene mehanizme neophodne za ovaj zahtjevni posao.

Istraživanja "muzikalnog robota" počela su još 1990. a osnovni cilj im je bio da postanu dostojna konkurencija pravim muzičarima. Naučnici se nadaju da će ovi roboti postati toliko sofisticirani da će se moći ostvariti interakcija sa čovjekom te da će naprednije verzije ovog modela učiti djecu sviranju.