Tehnologija
4

Predstavljen najveći pametni telefon sa Full HD rezolucijom

Klix.ba
Južnokorejska firma Pantech je predstavila najveći pametni telefon do sada sa ekranom koji može podržati rezoluciju od 1080p. Vega No 6, kojeg pokreće operativni sistem Android, ima ekran od 5,9 inča, sa 373 piksela po inču.

Telefon će imati internu memoriju od 32 GB te 2 GB RAM-a. Na poleđini telefona će se nalaziti kamera od 13,1 megapiksel, a na prednjoj strani kamera od dva megapiksela. Uređaj će posjedovati dvojezgreni Krait procesor od 1,5 GHz.

Kineski Huawei je nedavno predstavio pametni telefon sa ekranom od 6,1 inča, ali je imao rezoluciju od 720p, prenosi BBC.

Ovaj pametni telefon spada u takozvanu kategoriju "phableta", uređaja koji su na granici između pametnih telefona i tableta.

Kada je Samsung 2011. godine na tržište izbacio Galaxy Note i tako predstavio format od 5,3 inča, većina analitičara je vjerovala da je uređaj jednostavno prevelik da bi privukao kupce. Međutim, Galaxy Note se pokazao kao veoma uspješan.

U posljednjih nekoliko mjeseci su i druge kompanije, uključujući Sony, LG, HTC i ZTE, predstavile pametne telefone sa ekranima od pet inča ili čak i većim.

"Galaxy Note je dokaz da će javnost i korisnici prihvatiti veće telefone. Ideja da telefon mora biti manji od pet inča, a tablet veći od sedam inča, je vještačko ograničenje", rekao je Adam Leach, istraživač tržišta savjetničke kompanije Ovum.