{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen 'mikroskopski mikroskop'

S
29.7.2008. u 13:50
0
0
Predstavljen 'mikroskopski mikroskop'
0
Predstavljen 'mikroskopski mikroskop'
Naučnici sa Instituta za tehnologijju u Kaliforniji napravili su mikroskop veličine nokta koji uvećava bez optičkih leća.
Kako piše Independent, ovo je jedna od najvećih inovacija otkako je mikroskop izumljen prije 500 godina, a smatra se da bi se mogala masovno proizvoditi i prodavati po cijeni nešto većoj od šest eura. Napaja se sunčevom energijom i ima istu moć uvećavanja kao i mikroskopi vrhunske kvalitete.

Ovaj "mikroskopski mikroskop" može se nositi svuda zbog svoje izrazito male veličine i mogao bi pomoći doktorima u zemljama Trećeg svijeta da lakše dijagnosticiraju malariju ili otkriju parazite koji se prenose vodom.

"Spravica je kompaktna i mogla bi se ugraditi u mobilni telefon. Napaja se sunčevom energijom, te je privlačna za primjenu u zemljama u razvoju," kaže Changhuie Yang, asistent profesora sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju.

"Naše istraživanje je bilo motivisano činjenicom da su mikroskopi prisutni još od 16. stoljeća, a da se njihov osnovni dizajn gotovo nije promijenio. Novi dizajn koji smo mi osmislili omogućuje da se riješimo leća i ogromnih optičkih elemenata," ističe Yang.

Novi instrument koristi kompjuterski čip i mikrofluide usmjeravajući protok fluida na vrlo niskoj razini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: