Tehnologija
1

Predstavljen Huawei P9: Uređaj revolucionarne kamere uskoro i u BiH

Klix.ba
Kompanija Huawei je prošle sedmice u Londonu predstavila svoj novi "flagship" telefon, model P9, koji je donio novu malu revoluciju na današnjem tržištu mobilne telefonije. Uređaj vrhunskih performansi i prepoznatljivo kvalitetnog dizajna posebnu pažnju je privukao jedinstvenim mogućnostima fotografisanja, a uskoro će se naći i pred domaćim korisnicima.

Huawei P9 izrađen je u saradnji sa kompanijom Leica, čuvenim njemačkim proizvođačem optičkih komponenti. Ova kooperacija dva giganta iz dvije povezane poslovne oblasti donijela je potpuno novi koncept mobilne kamere. Naime, sa leđne strane P9 nalaze se dva sočiva – po jedno RGB i monohromatsko – rezolucije 12 megapiksela, po čemu je ovaj telefon potpuno jedinstven.

Zahvaljujući navedenoj inovaciji, glavna kamera je u stanju da apsorbuje mnogo više svjetlosti i postigne izuzetan stepen kvaliteta fotografije, čak i pri vrlo lošem osvjetljenju.

Sa prednje strane uređaja nalazi se pomoćna kamera rezolucije 8 megapiksela, kao i visokokvalitetni FHD displej dijagonale 5,2 inča. U unutrašnjosti P9 je osmojezgarni procesor Kirin 955, sa po četiri jezgra radnog takta 2,5 GHz i 1,8 GHz. Uz 32 ili 64 GB radne memorije, zavisno od modela, ova hardverska postavka sa lakoćom pokreće najnoviju, šestu verziju operativnog sistema Android.

Kada je dizajn u pitanju, Huawei P9 je dostojan nasljednik svojih prethodnika iz ove serije telefona, jer su od njih preuzete osnovne elegantne linije i dokazana funkcionalna rješenja, te su ovi elementi dodatno unaprijeđeni i usavršeni. Krajnji rezultat je uređaj impresivnog izgleda koji dolazi u tri boje – zlatnoj, sivoj i srebrnoj.

Huawei P9 je već izazvao veliko interesovanje javnosti, a prema najavama predstavnika kompanije, uskoro će biti zvanično predstavljen i na tržištu BiH.