Besplatna aplikacija
107

Predstavljen audiovodič i 3D suvenir mapa za Vijećnicu u Sarajevu

Klix.ba
Preduzeće "Sarajevo" i Udruženje "Čuvari tradicije" razvili su jedinstvenu mobilnu aplikaciju Sarajevo City Hall - audiovodič za Sarajevsku vijećnicu koja je predstavljena danas u Sarajevu.

Ovo je prva interaktivna aplikacija audiovodiča za kulturno-historijsku građevinu ovog tipa u regiji.

"Sarajevo City Hall", interaktivna mobilna aplikacija ili audiovodič, namijenjena je svim posjetiocima najreprezentativnije građevine iz austrougarskog perioda i simbolu Sarajeva.

Cilj aplikacije je na moderan i savremen način posjetiocima omogućiti da upoznaju ponudu i sve ljepote Gradske vijećnice.

Direktor JP "Sarajevo" d.o.o. Esad Tanović je ukratko prezentirao realizirane aktivnosti u proteklih godinu dana koje su pozicionirale Vijećnicu kao ishodišnu turističku tačku Sarajeva i centralno mjesto kulturnih i društvenih dešavanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Esad Tanović
Esad Tanović

"Na raspolaganju je 13 interesantnih audiopriča na engleskom i bosanskom jeziku, a u pripremi je audiosadržaj na još nekoliko svjetskih jezika. Audiosnimci su podijeljeni u cjeline i njihovo trajanje je maksimalno 3 minute. Priče sadrže najznačajnije historijske informacije o odabiranoj lokaciji unutar Gradske vijećnice, koje su pažljivo prikupljene i objedinjene iz zvaničnih izvora, stručne i tehničke dokumentacije", rekao je Tanović.

Predsjednik Udruženja "Čuvari tradicije" Adnan Koro je prezentacijom projekta ukazao na prednost ove aplikacije, u odnosu na slične projekte, a naročito organizirane grupne turističke obilaske, a jedna od tih prednosti je što omogućava potpunu samostalnost prilikom posjete.

Adnan Koro
Adnan Koro

"3D papirna suvenir mapa Gradske vijećnice, kao dodatak aplikaciji, predstavlja vrhunac tehničkog i grafičkog dizajna. Ova unikatna mapa osigurava jasno, precizno i jednostavno kretanje unutar objekta a nakon obilaska Gradske vijećnice, može se sastaviti u autentičnu i arhitektonski korektnu 3D maketu Sarajevske vijećnice. Svaki posjetilac Gradske vijećnice sada će imati mogućnost da posjeduje unikatan suvenir, simbol grada Sarajeva, Gradsku vijećnicu", kazao je Koro.

Korištenje aplikacije je maksimalno pojednostavljeno, te se može preuzeti sa Google i Apple prodavnica aplikacije, kao i sa web stranice Guide2Sarajevo.

Aplikacija će biti besplatna u narednih sedam dana za sve zainteresirane.