Tehnologija
0

Predstavljen Amazon Kindle - čitač e-knjiga

Sarajevo-x.com
Jedna od najvećih svjetskih online trgovina Amazon.com u ponedjeljak je na press konferenciji u New Yorku predstavila Kindle, vlastiti čitać elektronskih knjiga sa wireless pristupom. Kindle će se prodavati po cijeni od 399 dolara, a u svojoj memoriji može pohraniti čak 200 knjiga.

S ciljem izgradnje interesa potrošača za prenosivim uređajima za čitanje, Amazon.com je lansirao vlastiti čitać elektronskih knjiga koji će se prodavati po cijeni od 399 dolara, a koji korisnicima omogućava download knjiga, novina i blogova putem wireless veze. Korisnici će moći downloadati oko 200 knjiga sa Amazon.com po cijeni od otprilike 10 dolara za nova izdanja, a download čitave knjige je moguće obaviti za manje od minute.

Kako otkriva Jeff Bezos, direktor online trgovine Amazon.com, korisnici Kindlea će se moći i pretplatiti na novine, magazine ili blogove za odgovarajuću mjesečnu naknadu. Pretplata na novine poput New York Timesa ili Wall Street Journala koštat će između 5,99 i 14,99 dolara, dok će cijena pretplate na razne magazine varirati između 1,25 i 3,46 dolara mjesečno. Amazon.com će također nuditi i mogućnost pretplate na blogove za koju će zainteresirani morati izdvojiti oko 99 centi.

Kupci novog uređaja dobit će i novu e-mail adresu kako bi se Word dokumenti ili PDF fajlovi koje prime mogli konvertovati u odgovarajuću formu za nesmetano čitanje putem ovog uređaja.