Tehnologija
34

Samsung u Berlinu predstavio pametni sat Gear i Note 3

Piše: M. Š.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Samsung je večeras u Berlinu predstavio svoje nove proizvode - pametni sat Galaxy Gear i Samsung Galaxy Note 3, mobitel i tablet u jednom. Reporter portala Klix.ba nalazio se među 2.500 prisutnih u Tempodromu, odakle je izvještavao o dešavanjima na prezentaciji koja je počela u 19 sati.

Klix.ba je bio jedini iz BiH na ovom događaju na kojem su se okupili novinari i partneri kompanije Samsung iz cijelog svijeta.

Jason Bradbury je bio voditelj večerašnje ceremonije, koja se uživo prenosila na Time Squareu u New Yorku.

JK Shin, predsjednik, direktor i vođa IT i mobilnih komunkacija divizije Samsunga, Galaxy Note 3 je predstavio riječima da je to tanji, lakši, brži uređaj sa većim ekranom i dužim trajanjem baterije. Njegova debljina je 8,3 mm, a ima i novi S Pen, moćan multitasking i brzi LTE.

Potom je JK prisutnima predstavio Galaxy Gear, koji je nosio na svojoj ruci, nazvavši ga "savršenim saradnikom" Galaxy Notea 3.

Oba proizvoda će se naći u prodaji od 25. septembra.

Galaxy Note 3 - tanji, lakši i brži

Voditelj programa zatim je zamolio Mennoa van den Berga, potpredsjednika Samsung Electronics Netherlands, da predstavi detaljne specifikacije Galaxy Notea 3.

"Danas smo spremni da pomjerimo granice još dalje", rekao je na početku Van den Berg.

Uređaj ima ekran od 5,7 inča i teži 168 grama. Ima kameru od 13 megapiksela i 3 GB RAM memorije.

Razvijen je u skladu sa, kako je rečeno, sasvim novom estetikom. Dolazi u tri boje - crnoj, bijeloj i rozoj, a moći će se nabaviti i Flip Walleti svih drugih željenih boja. Moschino i Nicholas Kirkwood dizajnirali su "širok spektar" kompatibilnih dodataka.

David Park iz marketinškog tima pridružio se voditelju na sceni te je fokus priče prebačen na olovku S Pen koja olakšava svakodnevni rad.

Predstavljena je i nova opcija Multi Window, koja omogućava da imate dvije aplikacije jednu pored druge i u objema odvojeno radite.

Galaxy Gear - sat kakav nikad niste vidjeli

Došao je red na proizvod koji su svi s nestrpljenjem čekali - Samsungov pametni sat. Izrađen od nehrđajućeg čelika, i dalje je lagan, ima moderan dizajn za mlade i dolazi u šest boja. Na njemu se može telefonirati kao putem regularnog telefona, a sprijeda ima memographer - kameru. Može snimati kratke videoklipove rezolucije 720p, ukoliko je spojen na Samsung Galaxy uređaj. Kompatibilan je sa uređajima Note 3, Note 10, Galaxy S3, S4 i Note 2.

Sat na narukvici ima kameru od 1,9 megapiksela, te zvučnik i dva mikrofona. Ima Super AMOLED ekran od 1,63 inča rezolucije 320x320 piksela. Na Gear također možete pospremiti 4 GB podataka.

Koštat će oko 300 dolara.