Brojke govore same za sebe
8

Predsjednik Googlea: Android pobjeđuje u ratu protiv Applea

Klix.ba
Eric Schmidt
Eric Schmidt
Izvršni predsjednik Googlea Eric Schmidt vjeruje da je rat između Androida i Applea pri kraju i da njegov tim pobjeđuje.

Schmidt je rekao da je bitka između Androida i Appleovog operativnog sistema iOS na sličnom nivou kao i borba od prije 20 godina između Microsofta i Applea. On je također dodao i da je, prema njegovom mišljenju, svima jasno da Android pobjeđuje u ovom ratu.

Njegovo mišljenje je teško osporiti. Istraživači firme IDC za ispitivanje globalnog tržišta su prošli mjesec izjavili da su tokom trećeg kvartala pošiljke uređaja sa operativnim sistemom Android iznosile čak 75 posto ukupnog broja pošiljki. Na drugom mjestu se nalazio iOS sa 14,9 posto udjela. Tokom istog perioda prošle godine udio Androida je iznosio 57,5 posto, a iOS-a 13,8 posto.

Njegovo upoređivanje Windowsa sa OS X-om je također relevantno. Windows je uspio da dominira tržištem operativnih sistema zahvaljujući velikom broju prodavača koji su koristili njihove proizvode. U međuvremenu je Apple zadržao OS X samo za sebe i koristio ga je samo na vlastitim proizvodima.

Sličan scenarij se odigrava i na tržištu mobilnih telefona. Svake godine se na tržištu pojavi veliki broj uređaja sa Androidom i jako mali broj uređaja sa iOS-om.

Vezani članci