Stižu u septembru
52

Poznati detalji o Appleovom iPhoneu 11, donose nekoliko noviteta

D. B.
Apple će u septembru predstaviti tri nova iPhonea, a sada su poznati neki detalji o njima.

Predstojeći uređaji će imati niz novih mogućnosti, kao i nova imena koja se ranije nisu koristila za modele iPhonea, javlja Bloomberg.

Predstavljanje novih iPhonea se očekuje narednog mjeseca jer će Apple vjerovatno 10. septembra održati svoj događaj.

Možda i najviše iznenađujuće promjene će biti u brendingu, jer će iPhone XS i XS Max postati i iPhone 11 Pro. Ovo će biti prvi put da je Apple iskoristio oznaku "Pro" za iPhone. Aktuelni iPhone XR će biti poznat kao iPhone 11.

Uprkos promjenama hardvera i brendinga, novi iPhonei će izgledati gotovo identično kao i modeli koje nasljeđuju. Većina promjena će se kriti u unutrašnjosti.

Očigledna promjena vanjskog dizajna će se odnositi na veći sistem kamera koji će uključivati treći senzor. Taj senzor će omogućiti poboljšanje performansi te pravljenje fotografija i videa ultraširokog ugla. Koristit će vještačku inteligenciju koja će koristiti taj širi ugao i "ubaciti" nekoga u fotografiju ukoliko je morao biti izostavljen.

Dodatna sočiva su tema o kojoj se govorilo dugo, ali je njihova funkcija bila misterija. Špekulisalo se da će biti korištena jednostavno za bolje fotografije ili potpuno nove vrste slika kao što je 3D skeniranje.

Nova kamera bi mogla biti dio samo Pro modela. U trenutnoj ponudi iPhone XR ima samo jednu kameru, dok iPhone XS ima dvije. Međutim, "normalna" verzija iPhonea 11 će imati dvije kamere.

Nove kamere će moći praviti fotografije veće rezolucije, a njihove performanse će biti bolje u uvjetima loše svjetlosti. Također, snimat će i kvalitetniji video, a korisnik će imati opciju dodavanja efekata i uređivanja videa.

Novi iPhone će podržavati reverzibilno bežično punjenje te će se moći puniti preko drugih uređaja, ali i puniti druge uređaje. Ova mogućnost bi također mogla biti rezervisana za Pro model.

Prema najnovijim izvještajima, Appleov iPhone 11 će imati 6,1-inčni LCD ekran rezolucije 1.792x828 piksela, 4 GB RAM-a, bateriju od 3.110 mAh, internu memoriju od 64/128/256 GB te dvije stražnje kamere od 12 MP. Očekuje se cijena od 749 dolara.

Pro model će posjedovati 5,8-inčni OLED keran rezolucije 2.436x1.125 piksela, 6 GB RAM-a, prednju kameru od 12 i trostruku stražnju od 12 MP, internu memoriju od 128/256/512 GB, a napajat će ga baterija od 3.190 mAh. Trebao bi koštati 999 dolara.

Navodno će postojati i model iPhone 11 Pro Max sa 6,5-inčnim OLED ekranom rezolucije 2.688x1.242 piskela, 6 GB RAM-a, internom memorijom od 128/256/512 GB, prednjom kamerom od 12 i trostrukom stražnjom kamerom također od 12 MP. Koristit će bateriju od 3.500 mAh i za njega će biti potrebno izdvojiti 1.099 dolara.

Face ID tehnologija prepoznavanja lica, otpornost na vodu, ekran i procesor će također biti poboljšani.

Vanjskim izgledom će novi iPhonei biti veoma slični postojećim modelima, ali će neki od njih imati mat završnu obradu.