Gaming svijet
6

Povratak poznate pucačine: Doom Eternal donosi 22 sata borbe s demonima

K. B.
Krvava pucačina ponovo osvaja gaming svijet. Nakon trijumfalnog povratka Dooma 2016. godine, ikonska Id Software igra se vraća s nastavkom Doom Eternal.

GameSpot je objavio pregled prva tri sata novog dijela kultne igre i na prvi pogled izgleda da će obožavatelji prethodne verzije biti zadovoljni najnovijim ostvarenjem. Prema riječima kreativnog direktora Huga Martina, Doom Eternal predstavlja single-player kampanju koja će trajati nešto više od 22 sata, što je priličan skok od prethodnog dijela, koji je trajao svega 16 sati.

Id Software je krajem prošle godine predstavio novi trailer za Doom Eternal. On mijenja sliku o glavnom protagonisti serijala (Doomguy). On nije običan čovjek koji je sasvim slučajno pobjeđivao vojske pakla, on je nešto više od čovjeka, on je Doom Slayer.

Ova krvava i brza pucačina iz prvog lica vraća igrače u ulogu Doomguya, junaka originalne igre, koje je oživio kako bi se ponovo borio s paklenim silama. Ovaj put će se s demonima boriti na Zemlji, jer su sile zla pronašle svoj put do nje.

Kada će Doom Eternal izaći na tržište

Id Software je na Twitteru još 8. oktobra 2019. godine objavio da igra neće izaći prije 20. marta 2020. godine. Programeri koji razvijaju igru su prvobitno planirali da ona dođe u ruke igrača 22. novembra 2019. godine što su i objavili na konvenciji E3. Oni su kao razlog odgađanja naveli da igra ne zadovoljava standarde i da je potrebno još "uljepšavanja" kako bi bila savršena.

Osim vijesti o odgađanju premijere, Id Software je najavio da će igra za Nintendo Switch konzolu izaći tek nakon verzija za PS4, PC i Xbox One. Multiplayer mode (Invasion mode) koji dopušta igračima biti u ulozi demona u igri drugog igrača će, također, biti dostupan nakon izlaska igre na tržište.

Kako bi utješili obožavatelje ove franšize, programeri su najavili da će Doom 64 izaći istog dana kad i Doom Eternal. Svako ko naruči Doom Eternal prije njenog izlaska dobit će Doom 64 besplatno. Id Software je pustio u prodaju Doom, Doom II i Doom 3 za sve konzole početkom ove godine.

Šta je novo u paklu

Članovi Id Software tima prvi put su predstavili Doom Eternal gameplay  na QuakeConu u augustu 2018. godine. Veći dio igre podsjeća na Doom iz 2016. godine. Igrači će se i u ovom dijelu morati probiti kroz valove demona koristeći širok spektar oružja, ostavljajući pokolj iza sebe.

Video s QuakeCona prikazuje i nove dodatke u igri. Postoji multiplayer mode koji igračima omogućava boriti se protiv demona, koje kontroliraju drugi igrači, time stvarajući asimetričnu igru s više igrača.

Id je u Doom Eternalu igračima dodao i ekstra život. Oni će taj život koristiti kad im igrač pogine, kako bi igru nastavili na mjestu gdje su poginuli i tako izbjegli vraćanje na posljednji checkpoint. Ekskluzivni producent Marty Stratton tvrdi da će taj dodatni život pomoći manje iskusnim igračima, čiju su igru napali iskusni protivnici, koji kontroliraju demone, prenosi CNET.

Na QuakeConu, Id je predstavio i novog demona po imenu Doom Hunter. Ovo čudovište ima vlastitu motornu pilu i bacač raketa što ga čini dostojnim protivnikom za Doom Slayera.

Spremite se za Battlemode

Dva igrača preuzimaju ulogu demona i igraju protiv jednog Doom Slayera. Strategija je ključna kako bi pobijedili. Svaki demon ima svoje jače i slabije strane, mogu letjeti ili prizvati druga čudovišta da im pomognu. Ako igrač izabere igrati kao Doomguy, bit će mu potrebna vještina kako bi izašao na kraj s demonima koje kontroliraju drugi igrači.

Igrači će u Battlemodeu naići na nove i jače demone. Oni koji se odluče igrati ulogu demona moći će, između ostalih, izabrati Revenanta koji može lebdjeti po areni i izbacivati rakete na Doomguya ili Pain Elementala koji leti i ima mogućnost prizvati izgubljene duše s kojima će napasti protivnika. Tu je i Mancubus koji ima veliku vatrenu moć, dualni bacač raketa i plamena, ali ima i manu - sporo se kreće.

Doomguy (DoomSlayer) ima pristup cijelom arsenalu oružja i opremi koja se nalazi u igri. Postoje dva portala na karti koje samo on može koristiti, kako bi pobjegao ili kako bi se prikrao svojim protivnicima. Tim demona može koristiti te portale kako bi mu postavio zamke.

Tim pobjeđuje kada ili Doomguy ili oba demona poginu. Za demonski tim, ako umre jedan saigrač, drugi će morati pričekati 20 sekundi, prije nego što prvi igrač oživi sa samo pola moći. Ovo se možda ne čini kao dugo razdoblje, ali jedan demon ne može se boriti sam protiv Doom Slayera.

Kada pobijedi, tim dobija nadogradnju za sljedeću bitku. Nadogradnja može biti više zdravlja ili brže kretanje. Tim demon se može nadograditi u smislu izbora demona koje mogu prizvati u pomoć. Nakon što igra izađe na tržište, Id će nastaviti objavljivati nove demone i karte za besplatnu nadogradnju.

Rajski dodir

Tokom E3 konvencije novi trailer je igračima zagolicao maštu, jer je nagovijestio da bi Doomguy mogao pronaći svoj put do raja. U traileru glas upozorava Doomguya da će iskusiti gnjev raja ako nastavi sa svojom misijom. Nakon toga se nakratko pojavljuje nešto što sliči na anđela u oklopu.

Arsenal Doom Eternal

Doomguy je u novoj verziji zadržao bogat arsenal oružja iz prethodnog dijela, ali će dobiti i nekoliko novih oružanih "igračaka". Jedno oružje se vraća iz ranijih verzija Dooma, a to je Super sačmarica. Ova dvocijevka, koju mnogi igrači smatraju zaštitnim znakom igre, nanosi mnogo štete, pogotovo sad kad je dobila nastavak u obliku kuke (Meat hook), koja se može zakačiti za neprijatelje koji su daleko i odvući Doom Slayera do njih. Poboljšana mu je i dodatna oprema, poput oštrice koja mu je pričvršćena za zglob, koju koristi za Glory kills. Tu je bacač plamena i granata, koji mu je na ramenu.

Doom Eternal na tržište izlazi 20. marta 2020. godine za PS4, Xbox One, Google Stadiju i PC, dok će verzija za Nintendo Switch biti dostupna nešto kasnije.