Tehnologija
65

Povratak Nokije: Finski gigant predstavio novi proizvod - tablet N1

Klix.ba
Nokia se vraća u svijet "pametnih" komunikacijskih elektronskih uređaja lansiranjem tableta baziranog na Android operativnom sistemu.

Objava je došla u utorak, a u jeku najširih špekulacija o konačnoj smrti nekadašnjeg finskog giganta koji je nedavno prodao svoju tehnologiju smartphonea američkom Microsoftu.

Tablet nosi ime N1, a u prodaju će biti pušten 2015. godine dolaskom na kinesko tržište. Finska kompanija neće sama proizvoditi uređaj, nego je riječ o prodaji imena, dizajna i softvera trećoj kompaniji – tajvanskom Foxconnu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Stručnjaci smatraju da je ovo iznenađujući korak Nokije koja se ovim potezom pokušava vratiti u svijet pametnih elektronskih uređaja. Ipak, efekat poteza finske kompanije osjetit će se tek nakon prvih dana prodaje ubrzo nakon nove godine.

Foto: AFP
Foto: AFP

N1 je dugačak 20,1 centimetar, a dizajnom podsjeća na iPad Mini. Pokreće ga Googleov Android 5.0 operativni sistem, a koštat će oko 198 eura. N1 krije 64-bitni Intelov Atom procesor, a interface je "presvučen" Nokijinim Z Launcherom.

Vezani članci