Interesantan izum
489

Potrebna vam je baterija, a nemate je u blizini? Napravite je uz pomoć krompira

DP
Ovaj eksperiment pomoći će vam u potrebnim situacijama, mogu ga izvoditi i djeca i pogodan je za učenje o električnoj energiji.

Ako vam je hitno potrebna baterija, a nemate je u svojoj blizini, možete pretvoriti krompir u bateriju, piše Love To Know. Ovaj projekt zanimljiv je i za djecu stariju od pet godina, ako će mlađoj djeci biti potreban nadzor.

Instrukcije

Izrada baterije od krompira je savršena aktivnost kojom djeci možete objašnjavati prijenos energije, od hemijske do električne. Kako biste projekt u potpunosti završili, bit će vam potrebno 15-20 minuta.

Potreban materijal

 • dva krompira
 • nož
 • dvije bakrene žice
 • dva novčića
 • dva galvanizirana čavla
 • multimetar s jednom sondom s crnom žicom i drugom sondom s crvenom žicom.
 • Smjernice

  1. Napravite rupu veličine novčića unutar sirovog krompira.

  2. Omotajte jedan kraj bakrene žice.

  1. Vežite bakrenu žicu oko novčića, vodeći računa o tome da svi krajevi dodiruju bakar. Trebali biste umotati žicu nekoliko puta oko novčića.

  2. Stavite tako zajedno novčić i žicu unutar rupe u krompiru.

  3. Probušite krompir galvaniziranim čavlom sa suprotne strane od one na kojoj je novčić.

  4. Napravite istu stvar s drugim krompirom, novčićem, bakrenom žicom i galvaniziranim čavlom.

  5. Stavite krompire jedan do drugog.

  6. Omotajte bakrenu žicu s jednog krompira oko galvaniziranog čavla drugog krompira.

  Radi li vaša baterija?

  Sada kada ste napravili bateriju od krompira, šta možete raditi s njom? Postoji nekoliko stvari koje biste mogli napraviti kako biste provjerili može li se vaša baterija može koristiti.

  Uzmite multimetar. On mjeri voltažu, tako da ga možete iskoristiti tako što ćete njegovim sondama dodirnuti čavao ili novčić.

  Iskoristite krompir da uključite nešto. Možete iskoristiti LED svjetla, žaruljicu, jednostavni sat ili bilo što malo što zahtijeva bateriju. Imajte na umu da baterija od krompira nije dovoljno jaka da uključi nešto veliko. To je najlakše napraviti ako koristite aligatorske kopče da vam pomognu da povežete bateriju s baterijskim terminalom malog uređaja.

  Varijacije

  Postoji nekoliko varijacija koje možete isprobati ovim eksperimentom. Svi su oni prikladni za sve uzraste. Naravno, manjoj se djeci preporučuje pomoć odraslih.

  • Dodajte još krompira (s novčićima i galvaniziranim čavlima u njima) kako biste povećali voltažu povezujući krompire jedne s drugima bakrenim žicama.
  • Pokušajte prvo prokuhati ili skuhajte krompir kako biste vidjeli povećava li to izlaz ili voltažu.
  • Pokušajte eksperiment s limunom ili narančom.

  Zašto ovo radi?

  Razlog zbog kojeg ova baterija radi je zbog hemijske reakcije koja mijenja hemijsku energiju u električnu. Treba napomenuti i da krompiri stvaraju otopinu elektrolita. To znači da pružaju elektronima mjesto na kojem se mogu kretati od bakra do cinka (i ponovno natrag do bakra) kako bi kompletirali kolo. Sam krompir djeluje kao amortizer između bakra i cinka tijekom prijenosa elektrona.

  Učenje o električnoj energiji

  Eksperiment s baterijom od krompira predstavlja odličan način da djeca (i odrasli) nauče više o znanosti. Kada završite ovaj eksperiment, znat ćete više o tome kako funkcioniraju električna kola i struja.