Tehnologija
31

Potpuno novi "novi" telefon? Google predstavio uređaje Pixel i Pixel XL

Klix.ba
Nakon zamršenog niza curenja informacija o Googleovom novom pametnom telefonu, američka kompanija konačno je predstavila dva nova uređaja – Pixel i Pixel XL.

Razlika između dva pametna telefona ogleda se isključivo u veličini. Dok Pixel prati 5-inčni displej rezolucije 1080p, njegov veći brat opremljen je 5,5-inčnim Quad HD ekranom. Oba telefona izgradio je tajvanski HTC, ali po sveukupnom receptu Googlea, od materijala, preko komponenti do dizajna.

Mobitele pokreću procesor Snapdragon 821 i Android 7 operativni sistem uz podršku virtuelne stvarnosti. Uređaj je obogaćen Google Assistantom, kamerom za koju tvrde da je najbolja na tržištu sa osvojenih 89 bodova na DxOMarku (12,3 MP, aperatura f/2.0) i neograničenom "cloud" prostorom za pohranjivanje podataka.

Uređaji su načinjeni od aluminijuma, dok staklo prekriva stražnji dio gdje su smješteni skener za otisak prsta i kamera. Displeji telefona su djeca AMOLED tehnologije, a za besprijekoran rad pobrinut će se 4 GB RAM-a.

Interna memorija kreće se od 32 do 128 GB, 3,5-milimetarskim utorom i USB-C utorom, Pixelova baterija može biti napunjena 7-satnim kapacitetom za samo 15 minuta.

Telefoni dolaze u tri boje - crnoj, plavoj i sivo-bijeloj, a cijena manje verzije uređaja koštat će vas minimalnih 580 eura.