|

FOTO
/
Postaju li klasični mobiteli zaista prošlost?

Postaju li klasični mobiteli zaista prošlost?
0
S
Sarajevo-x.com
15.2.2011. u 17:10
12
komentara
0

dijeljenja
U Barceloni se ovih dana održava Svjetski kongres mobilne telefonije. Sajam je okupio preko 1.300 izlagača, a proizvodi koji deminiraju su svakako pametni telefoni.
LG - Optimus 3D (Foto: AP) LG - Optimus 3D (Foto: AP)

Ove godine će na svjetsko tržište biti plasirano 1,4 milijarde novih mobitela, procjene su evropske organizacije za informacijsku tehniku. To je 8,5 posto više nego protekle godine, a ključne riječi za porast prodaje glase "pametni telefoni" i "mobilni internet", piše Deutsche Welle.

Pametni mobiteli sve više potiskuju klasične mobitele. Naime, smartphonei su takoreći mutirali u mini-računare koji imaju gigahertz procesore, zaslone u boji osjetljive na dodir, te mogućnost pristupa internetu bilo gdje i bilo kada.

Na Svjetskom kongresu mobilne telefonije predstavljena je nova generacija pametnih telefona.

"Riječ je o zanimljivom tehnološkom razvoju. Hardware je poboljšan, u smislu da sada postoje procesori s dvije jezgre i bolji grafički čipovi u pametnim telefonima", kazao je Achim Barczok, urednik njemačkog časopisa "C'T".

Borba za tržište

Na svjetskom tržištu za vodeću ulogu u oblasti pametnih telefona bore se Apple, Google, te sada zajedničkim snagama Nokia i Microsoft.

Nokia i dalje prodaje najveći broj klasičnih mobitela, ali ta kompanija je gubitnik kada je riječ o pametnim telefoonima.

Foto: Reuters Foto: Reuters

Među prvih pet je, svakako, Appleov iPhone, koji je prošle godine prodan u 46 miliona primjeraka.

Ono čime Apple privlači kupce su brojne aplikacije koji se mogu skiniti besplatno s interneta ili uz naknadu do nekoliko eura.

Najbitnije mogućnosti telefona

I na sajmu u Barceloni potvrđeno je da kod kupaca odlučujuću ulogu ne igraju izgled i težina telefona, već njegove mogućnosti.

Sony-Ericsson Xperia Play (Foto: Reuters) Sony-Ericsson Xperia Play (Foto: Reuters)

Među telefonima koji su najviše pažnje izazvali na ovogodišnjem sajmu su mobitel za igre proizvođača Sony Ericsson, te LG-jev mobitel s mogućnošću 3D reprodukcije.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...