Tehnologija
58

Posljedice zračenja Wi-Fija: Biljke uginu kada su blizu wireless rutera

Klix.ba
U 21. stoljeću svijet velikim koracima napreduje u polju tehnologije, a život je gotovo nezamisliv bez Wi-Fija. Bežićni internet i ruteri koji emituju signal su svuda okolo nas, a njihov utjecaj na ljudski organizam još nije potpuno jasan. Utvrđeno je samo da biljke uginu u njihovoj blizini.

Ekisperiment je pokazao da nevidljivi signali koje emituju mobiteli i laptopi mogu napraviti veliku štetu biljkama. U posljednjem eksperimentu učestvovala je grupa 15-godišnjih učenika.

Pet djevojaka iz Hjallerup škole je spavalo s mobitelima blizu glave. Sutradan su imale problem s koncetracijom.

Danski informativni portal DR objavio je da, s obzirom na to da nisu mogli pratiti moždanu aktivnost, počeli su pratiti rast biljki koje se nalaze u blizini Wi-Fi rutera.

Šest biljaka sa sjemenom je smješteno u sobu bez Wi-Fi rutera, a drugih šest u sobu s dva Wi-Fi rutera koji su emitovali signal kao dva mobitela. Eksperiment je trajao 12 dana. Većina sjemena, koja su se nalazila u sobi s ruterima, postalo je smeđe boje i biljke su uginule.

"Ovaj eksperiment je izazvao vrlo burnu raspravu u Danskoj o mogućim štetnim učincima mobitela i Wi-Fi opreme", rekla je Kim Horsevad, učiteljica biologije Hjallerup škole za ABC News.

Neki su iznijeli tezu da je sjeme uvenulo jer uređaji emituju veliku toplotu, pa su se osušili.

Ova studija povećat će strah od Wi-Fi radijacije i mogla bi biti okidač za to da roditelji i učitelji koji su pokrenuli kampanju protiv wireless rutera, dobiju bitku i oni ne budu instalirani u školama.

Istraživanje koje je urađeno prije tri godine u Holandiji pokazalo je da su wireless ruteri napravili štetu drveću koje je posađeno u njihovoj blizini. Listovi su se osušili i otpali.

Studiju je naručio i grad Alphen aan den Rijn na zapadu Holandije prije pet godina, nakon što su zvaničnici otkrili neobjašnjive abnormalnosti na drveću koje je bilo izloženo radijaciji iz šest izvora. Više od 70 posto drveća u urbanim sredinama imalo je iste simptome, lišće je opadalo i grane su se sušile. Drveće koje je bilo van ovog područja nije imalo ovakve simptome.