Počela testna faza
4

Pomoću futurističkih naočala ljekari će lakše liječiti pacijente

Klix.ba
Kompanija 2AI Labs je proizvela naočale pomoću kojih ljekari lakše mogu vidjeti vene pacijenta, promjenu koncentracije hemoglobina, locirati povredu ili jednostavno vidjeti kako se pacijent osjeća. Naočale se već testiraju.

Tehnologija naočala O2Amp se bazira na shvatanju veza između ljudskog percepiranja boja i fiziologije krvi. U naočalama se nalaze filteri pomoću kojih će ljekari lakše moći procesuirati informacije o tome šta se dešava unutar ljudskog tijela.

Naočale naglašavaju promjene nivoa kisika, koje se dešavaju ispod ljudske kože i povezuju određene boje sa različitim uzrocima. Npr. ukoliko ljekar vidi zelenu boju, to znači da je pacijent bolestan.

Iako bi se ove naočale mogle koristiti u raznim poljima i sferama života, u kompaniji vjeruju da najbolju primjenu imaju u medicini.

Napravljena su tri filtera za naočale. Prvi filter je pronalazač vena, ili izolator kisika, koji naglašava percepciju modulacije kisika ispod kože. Drugi filter je detektor povreda, ili izolator koncentracije hemoglobina, koji naglašava percepciju hemoglobina ispod kože. Treći filter je generalni klinički pojačivač, koji kombinira najbolja svojstva prethodna dva fitera.

Naočale se već testiraju u dvije bolnice, a ljekari koji su ih testirali su potvrdili njihovu korisnost, prenosi Gizmodo.