Tehnologija pravi razliku
33

Pomoću drona spašen dječak koji se utapao u Španiji

D. B.
Početkom jula je u Španiji zahvaljujući dronu spašen 14-godišnji dječak koji se utapao.

Dječak je plivao u moru kod obale Sagunta u Valenciji dok su bile istaknute žute zastavice upozorenja. Međutim, počeo se utapati, a u pomoć su mu pritekli spasioci koji su mu dronom dostavili prsluk za spašavanje. Dron je bio u velikoj prednosti nad uobičajenim vodenim skuterom jer se nije morao boriti s valovima tako da dragocjeno vrijeme nije izgubljeno.

Četrnaestogodišnjak se nije uspijevao vratiti na obalu zbog snažnih valova i struja te je pokazivao znakove iscrpljenosti, a u misiju spašavanja je krenuo dron i dostavio mu prsluk za spašavanje koji ga je održao na površini. Nakon toga su spasioci stigli do dječaka pomoću vodenog skutera sa spojenim nosilom.

Dječak je nakon spašavanja transportovan u bolnicu gdje je pregledan i zadržan tokom noći, a otpušten je narednog dana.

Gradonačelnik Sagunta Dario Moreno je za El Pais kazao kako je ovo bilo peto spašavanje obavljeno pomoću drona od juna. Također, isti dronovi su otkrili i podvodne dronove kod grada Marbelle kojima je krijumčarena droga kroz Gibraltar.

Motiv za spašavanje dronovima je djelomično bio i slučaj žene koja je preminula na vodenom skuteru nakon što je nešto ranije pokazivala znakove života. Spasioci smatraju da su presudile sekunde te da je to napravilo razliku između života i smrti.

Dronove proizvodi kompanija General Drones koju su osnovali bivši spasioc Adrian Plazas i njegov kolega Enrique Fernandez. Oni svojim dronovima osiguravaju 20 plaža u regiji Valencije.