Tehnologija
0

Pokrenut novi Blogger.ba

Sarajevo-x.com
Danas je pokrenuta treća verzija najpopularnijeg bh. blog servisa <a href="http://www.blogger.ba">Blogger.ba</a>. Mnoštvo novih opcija i novi dizajn glavne su karakteristike novog Bloggera.

Neke od novih opcija su:

Kategorizacija blogova

Blog, prvenstveno zamišljen kao internet dnevnik, danas je i više od toga. S obzirom da danas imamo puno tematskih blogova (sportski, ekonomski, filmski, ljubavni itd...) napravljena je kategorizacija blogova.

Tagovi za postove

Ono što su kategorije za blog, to su tagovi za postove. Znači svaki post sada ima i svoje tagove. Prilikom pisanja/editovanja vaših posta birate najviše do tri taga od ponuđenih. Odabirom adekvatnih tagova vaši postovi će biti lakše pronađeni od blogera/posjetitelja koje interesuje vaša tema.

Mogućnost promjene domene bloga

S obzirom da smo dobili puno zahtjeva za promjenu domene bloga, od danas je i ta opcija moguća. Napominjemo da eventualnom promjenom domene vašeg bloga gubite sve dosadašnje linkove prema staroj domeni koji su objavljeni na internetu, a vaš blog gubi i prvobitni identitet. Ne preporučujemo da ovu opciju često koristite osim ako ste 100% sigurni.

Moji prijatelji = Moji favoriti

Da ne bude zabune, i s obzirom da se u dosadašnju listu prijatelja dodaju blogovi, a ne prijatelji, lista Moji prijatelji je preimenovana u Moji favoriti. Znači, sve ostaje isto samo što se lista zove drugačije. Onaj broj koji se nalazi pored stvakog bloga je broj korisnika koji su vaš blog dodali u svoju listu favorita. Kliknite na njega! Dodavanje blogova u listu favorita je također pojednostavljeno. Sve što trebate uraditi jeste kliknuti na "favorit+" pored svakog bloga u listama na naslovnici Blogger.ba.

Moja naslovnica

Moja naslovnica naziv je mogućnosti da postavite neku od lista blogova na vašu naslovnicu. Znači recimo da vas ne interesuju nikakvi drugi blogovi osim vaših favorita, odaberite vaše favorite i postavite ih na naslovnicu. Svaki sljedeći put kada otvorite naslovnicu Blogger.ba vaša odabrana lista će biti na naslovnici. Ova opcija je moguća i za neregistrovane korisnike. Defaultna lista na naslovnici je lista popularnih blogova.

Liste blogova

Liste blogova su ostale manje-više iste osim malih promjena. Lista popularnih blogova se generiše prema broju korisnika koji su vaš blog stavili u svoje favorite. Lista najposjećenijih blogova je također malo promijenjena. Sada se tu nalaze blogovi koji imaju najveću prosječnu dnevnu posjećenost, a ne ukupnu posjećenost otkad je otvoren blog.

Korisnički profili

Korisnički profili su također znatno unaprijeđeni i poboljšani. Svaki korisnik pored svojih blogova registracijom dobija i svoj korisnički profil. Na korisničkom profilu možete pogledati listu blogova koje je otvorio taj korisnik, listu svih njegovih/njenih favorita, listu njegovih/njenih komentara, poslati mu/joj privatnu poruku...

Privatne poruke

Privatne poruke predstavljaju poruke koje korisnici šalju međusobno i koje su naravno privatne. Znači, želite li nekome poslati privatnu poruku otvorite njegov profil i ukucajte naslov i tekst poruke u polje za slanje privatne poruke. Kada dobijete novu privatnu poruku zasvijetlit će tipka "privatne poruke" u zaglavlju stranice.

Dashboard

Dashboard je novi naziv početne stranice blog editora, gdje se sada nalaze lista najnovijih postova, lista najnovijih komentara, logo bloga i statistike. Znači na ovoj stranici od sada možete pratiti sve najnovije komentare objavljene na vašem blogu, da ne morate otvarati svaki post i provjeravati ima li novih komentara ili pamtiti dosadašnji broj komentara na svakom postu. Također listu svih komentara na sve vaše postove možete pronaći u podsekciji Dashboarda, kada kliknete na Komentari. U Dashboardu je tu i dalje popularnost, lista blogera koji su vaš blog dodali u svoje favorite (iliti nekadašnju listu prijatelja) i statistika.

Snimanje i objavljivanje posta kasnije

Od danas je dostupna i opcija snimanja posta za vrijeme pisanja ili neobjavljivanja posta odmah već nekad kasnije. Znači od sada možete svaki post pisati satima (a i danima), a da taj post još ne bude objavljen. Svaki put kad kliknete "Snimi (i objavi kasnije)" post će biti snimljen ali neće se pojaviti na vašem blogu sve dok ne kliknete "Objavi odmah". Svi postovi u blog editoru su sada podijeljeni na objavljene i neobjavljene postove. Vrlo korisno.

Galerije

S obzirom da veoma puno blogera uz postove objavljuje i galerije slika ili fotografija sa eksternih stranica ova opcija je od sada moguća i na Bloggeru. Znači, sada uz svaki post možete uploadovati i galeriju koja će se prikazati odmah ispod posta.

Video

Oni postovi koji imaju video clip s YouTubea biće automatski prikazani i u rubrici Video.

Blog news

Blog news je još jedan novitet na Blogger.ba koji se nalazi na naslovnici. Ovim smo pokušali da blogove učinimo zanimljivijim i onima koji nemaju vlastiti blog te se ne upuštaju u avanturu potrage za kvalitetnim postovima. Prilikom objavljivanja posta, na dnu postoji opcija da se isti proslijedi uredništvu. Uredništvo će pregledati post i procijeniti da li će biti postavljen na naslovnu stranicu. Glavni kriterij za objavu na naslovnici jeste kvalitetan i zanimljiv post. Nepotpuni, nejasni i postovi puni pravopisnih i drugih grešaka neće biti objavljivani.

Do sada je na Bloggeru 56.531 blogera otvorilo 61.873 blogova. Svi blogeri su upisali 1.008.591 postova i 4.840.009 komentara. Budite i vi dio najveće bh. blog zajednice. Posjetite Blogger.ba!