Egipat i Charlie Sheen na vrhu liste
0

Pogledajte o čemu se u 2011. najviše "tvitalo"

Sarajevo-x.com
U 2011. godini korisnici društvene mreže Twitter najviše su pisali o revoluciji u Egiptu i glumcu Charlieju Sheenu, odnosno njegovim komentarima nakon otkaza u komičnoj seriji Dva i pol muškarca.

Nakon što je Facebook otkrio o čemu su ljudi u protekloj godini najviše pisali na stranicama ove društvene mreže, isto je uradio i Twitter ponudivši deset najpopularnijih "hashtagova" (hashtag = znak # koji se koristi da grupira sve poruke koje se odnose na istu temu).

Na vrhu liste su #egypt, a slijedi ga #tigerblood. Prvi se odnosi na proljetnu revoluciju u Egiptu, a drugi na komentar kontroverznog Sheena, koji je u 2011. bio u žiži javnosti zbog neprimjerenog ponašanja.

Nakon što se pridružio Twitteru, Sheen je za samo 24 sata skupio više od milion sljedbenika što se smatra rekordom ove društvene mreže.

Među najpopularnijim temama koje su korisnici Twittera komentirali u 2011. godini su ostavka Hosnija Mubaraka, zatim američka akcija hvatanja Osame bin Ladena, zemljotres i tsunami u Japanu. Govorilo se i o Libiji i dešavanjima na Bliskom istoku.

Kada je u pitanju muzika, na vrhu liste je tinejdžerska zvijezda Rebecca Black, koja je početkom godine bilo nepoznata. No zahvaljujući singlu Friday, koji je proglašen najgorom pjesmom godine, Rebecca je bila česta tema korisnika Twittera.

Što se glumica i glumaca tiče, na Twitteru su se ove godine najviše spominjali Elizabeth Taylor, Mila Kunis i Anne Hathaway, odnosno Charlie Sheen, Macaulay Culkin i Ryan Dunn.

"Ovo pokazuje da Twitter povezuje ljude koji imaju zajedničke interese. Umjesto gledanja vijesti, sportskih događaja ili serija kod kuće, gledamo ih zajedno na Twitteru", saopćeno je iz ove društvene mreže.