Inovativan projekat
201

Pogledajte kako u virtualnoj stvarnosti možete skočiti sa Starog mosta

Piše: R. D.
Grupa istraživača sa Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa kolegama iz Velike Britanije, kreirala je simulaciju skoka sa Starog mosta u Mostaru tehnikom virtuelne realnosti (VR).

Projekat je prezentiran na današnoj konferenciji za medije u Sarajevu, a iskustva dosadašnjih korisnika su odlična.

Selma Rizvić, voditeljica projekata, kazala je kako je projekat trenutno dostupan na njihovoj web stranici i trenutno je prilagošen samo HMD displej uređajima.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Uskoro namjeravamo napraviti desktop aplikaciju da ljudi sa klasičnim računarima, bez ikakve dodatne pomoći mogu da iskuse doživlja skoka", kazala je Selma Rizvić, profesorica s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Elmedin Selmanović, profesor s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevo, kaže kako ovaj projekat spaja dvije aktualne teme, virtualnu stvarnost i nematerijalno kulturno naslijeđe.

"Željeli smo istražiti kako kulturna naslijeđa možemo sačuvati, te kako ih možemo prenijeti na druge kulture. Vidjeli smo da VR tehnologija omogućava neka nove i bolje načine prijenosa, u odnosu na video ili sliku. Istraživanja koja smo proveli u Velikoj Britaniji, među ljudima koji nisu možda ni čuli za mostarske skokove bila su nam jako važna", kazao je Selmanović.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Kazano je kako projekat osim same simulacije ima i edukativni dio u kojem se predstavljaju sami skokovi snimljeni u 360 stepeni na Starom mostu, kako bi korisnici mogli doživijeti i cijelu atmosferu koja ih prati.

Sudent Malik Šahin, koji je razvio simulaciju, kazao se nastajalo napraviti što je moguće realniji prikaz skoka sa Starog mosta, te da su reakcije svih dosadašnjih korisnika odlične.

"Htjeli smo ići toliko detaljno, da se prilikom izlaska iz vode na čovjeku vide kapljice. Namjera da je da u dogledno vrijeme doradimo prikaz okoline Mostara, da sve izgleda još autentičnije", izjavio je Šahin.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Profesorica Dušanka Bošković, radila je korisničku evaluacija i kaže da je posebno zanimljivo bilo pratiti reakcije korinika koji se u stvarnom životu boje visine.

"Da nije virtualna stvarnost oni se nikad ne bi smjeli ni približiti ogradi mosta, a sada mogu pogledati preko, skočiti i zaroniti u vodu. Uključili smo veliki broj korisnika i iskustva su jako dobra. Nekima se malo i zavrtilo u glavi", kazala je Bošković.

Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine u Mostaru, kazao je da svaka ovakva priča doprinosi kulturnom turizmu, te da će vrlo skoro oprema biti instalirana u njihovom Muzeju Starog mosta i Interpretacijskom centru.