Reciklaža starih uređaja
13

Pogledajte kako Appleov robot Daisy rastavlja iPhone

D. B.
Video koji je objavila youtuberka Sara Deitschy prikazuje rad Appleovoj najnovijeg robota Daisy, koji služi u procesu reciklaže i rastavlja iPhone.

Povodom Dana Zemlje Apple povećava svoje napore za smanjenje elektronskog otpada, a to podrazumijeva korištenje više matarijala koji se mogu reciklirati za proizvodnju svojih uređaja i pakovanja.

Apple u procesu reciklaže koristi robota Daisy koji je demonstrirao kako rastavlja vraćene i odbačene primjerke iPhonea kako bi došao do vrijednih komponenti, a uz to i na pravilan način odložio opasne materijale.

Godišnje se odbace milioni primjeraka iPhonea, a Apple primi veliku količinu starih mobitela koje korisnici šalju kako bi kupili novi iPhone 13.

Iz Applea tvrde da Daisy može rastaviti 1,2 miliona iPhonea svake godine.

Robot prvo uklanja ekran, nakon toga hladi uređaj zbog vađenja baterije i odlaže je u kantu koju preuzimaju ljudi. Potom slijedi proces uklanjanja šarafa i odvajanja komponenti, njihovo stavljanje na traku gdje ih sortiraju ljudi. Svi dijelovi se odlažu na mjesta za materijale koji se mogu reciklirati, a vrijedni materijali mogu biti uklonjeni te se potencijalno koristiti za druge uređaje.

Svijet godišnje proizvede od 20 do 50 tona elektronskog otpada, a robot Daisy je tek dio napora Applea da do 2030. godine postane karbonski neutralna kompanija.

Vezani članci