Nova igračka mornarice SAD-a
0

VIDEO / Počeli testovi bespilotne letjelice koja samostalno obavlja zadatke

Sarajevo-x.com
Poput aviona u naučnofantastičnim filmovima, borbeni avion X-47B kreće se po pisti pripremajući se za probni let. Leteći suvereno nebom iznad Kalifornije, nova bespilotna letjelica je demonstrirala svoju moć. Potpuno neprimijećena može napasti mete udaljene hiljadama kilometara.

Testiranje borbenog aviona X-47B označava radikalno odstupanje u odnosu na bespilotne letjelice za koje su bili do sada bili potrebni stručnjaci koji su tokom misija njima upravljali sa zemlje. Ovaj model, pak, može izvoditi programirane misije potpuno neovisno. Kompjuter se brine za sve, od polijetanja, napada, slijetanja, pa do dopunjavanja goriva u zraku. Ovo je prva bespilotna letjelica koja može poletjeti i sletjeti na nosač aviona.

Kompanija "Northrop Grumman", koja je dobila 636 miliona dolara u augustu 2007. godine da napravi avion za američku mornaricu, testove koji uključuju nosač aviona započet će 2013. godine. Još uvijek nije poznato kada bi se avion mogao početi koristiti.

Nešto manji od B2 bombardera, avion X-47B nosi projektile sa laserskim navođenjem, a na visini od 12 kilometara može letjeti brzinom većom od 804 km/h.

Testni let je trajao 29 minuta i prvi je od 50 koji će se ove godine izvesti u Air Forceovoj bazi Edwards. Prvi avion će testiranje završiti u ovoj godini, dok će testiranje drugog uslijediti uskoro nakon toga.