Kodno ime Trinity
42

PlayStation 5 Pro je do tri puta brži, očekuje se krajem godine

D. B.
Kompanija Sony navodno razvija konzolu PlayStation 5, model koji bi trebao imati moćniju GPU jedinicu te biti do tri puta brži u odnosu na postojeće PS5 modele.

YouTuber Moore's Law is Dead tvrdi da je dobio pristup tehničkom dokumentu konzole PS5 Pro, koja se razvija pod kodnim imenom Trinity, a sada Tom Henderson iz Insider Gaminga navodi da su tačne specifikacije koje su "procurile" u javnost, kao i da bi konzola trebala stići na tržište krajem godine.

Informacije govore da PS5 Pro ima 45 posto bolje performanse renderiranja u odnosu na PS5. Čini se da bi Sony mogao preći s AMD Radeon RX 6700 grafičke jedinice na nešto slično kao Radeon RX 7800 XT, čime bi dobio mogućnost da ponudi impresivnije performanse.

Henderson tvrdi da će Pro pratiti nedavni redizajn konzole PS5 s podrškom odvojivog disc drivea te navodi da će PS5 Pro imati sistemsku memoriju koja radi na 576 GB/s, odnosno 28 posto više u odnosu na PS5, kao i bolji hardver za zvuk koji može obraditi više efekata. Također, PS5 Pro bi trebao imati isti procesor kao i osnovni PS5, ali sa High CPU Frequency MOdeoom koji povećeva taktove do 3,85GHz. To bi predstavljalo povećanje performansi za 10 posto u odnosu na standardni model. Međutim, aktiviranje ovog moda bi značilo usporavanje GPU-a za oko 1,5 posto.

U cijeloj priči se spominje i PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), a to znači da će konzola navodno koristiti mašinsko učenje u svrhu povećanja slike, a to bi moglo uključivati povećanje rezolucije na 8K u budućim verzijama.

PS Pro bi se trebao pojaviti na tržištu u novembru 2024. godine, odnosno u vrijeme praznika.

Vezani članci