Tehnologija
0

Petina evropskih domaćinstava koristi isključivo mobitel

FENA
Skoro petina evropskih domaćinstava koristi mobitel kao jedini kućni telefon, otkrilo je istraživanje. Litvanija predvodi zemlje koje su se okrenule protiv fiksnih linija s 48 posto domaćinstava koja su zamijenila fiksne telefone mobilnim. Finska je druga s 42 posto, javio je BBC.

Brojke iz Eurostata, statističkog ureda EU, pokazuju koliko su mobilni telefoni postali od suštinskog značaja u svakodnevnom životu Evropljana.

U izvještaju se navodi da ima 95 mobilnih na svakih 100 Evropljana.

Iako je prosjek među 25 članova EU 18 posto, brojke su otkrile podjelu između stare i nove Evrope u odvikavanju od fiksnih telefona.

Starije članice EU poput Velike Britanije (13 posto) i Njemačke (11 posto) imaju tendenciju da drže manje mobitela u poređenju s pridošlicama poput Češke Republike koja ima 42 posto korisnika mobitela u ukupnoj populaciji.

Djelimično objašnjenje te razlike može biti što broj fiksnih linija u brojnim novim, bivšim komunističkim, članicama EU nikada nije bio tako visok u zemljama kao što su Francuska i Britanija.

U mnogim zemljama bivšeg istočnog bloka mobitel često može biti i jedini telefon u vlasništvu pojedinca.

Brojke, ipak, pokazuju da fiksne linije nisu u potpunosti izašle iz mode. Broj tih linija po 100 stanovnika porastao je s 43 u 1995. na 48 u 2005. godini - posljednji period u kojem su te brojke bile dostupne.

Broj pretplatnika mobilne telefonije na 100 ljudi uveliko varira od regionalnog prosjeka od 95 aparata, saopćio je Eurostat.

Luksemburg vodi sa 185 pretplatnika na 100 ljudi, za kojim blisko slijedi Litvanija sa 127 i Italija sa 122. Rumunija drži rekord najmanjeg broja u ovoj kategoriji sa samo 62 mobilna pretplatnika na 100 ljudi.