Tehnologija
6

Pet mogućih razloga što je iPhone odbacio 3,5-milimetarski utor

Klix.ba
Odavno je poznato da će najupečatljivija promjena na nadolazećem iPhoneu 7, u odnosu na njegove prethodnike, biti nedostatak 3,5-milimetarskog utora za slušalice. Ipak, nije u potpunosti jasno zašto se to desilo...

Zagriženi ljubitelji Applea će morati koristiti Bluetooth slušalice ili pak kupiti one sa Lightning utorom, dok će određen broj potencijalnih potrošača upravo odsustvo 3,5-milimetarskog otvora zasigurno odagnati od potencijalne kupovine iPhonea 7 i iPhonea 7 Plus.

Dok čekamo 7. septembar kada je novi Appleov uređaj najvjerovatnije biti predstavljen, prosječni potrošač se pita da li će iPhone 7 biti u nečemu bolji ukoliko se odrekao tako važnog dijela sveukupnog ugođaja kojeg pružaju moderni smartfoni.

Prema pisanju Mashablea, postoji pet mogućnosti tj. rješenja zbog kojih je američka kompanija odbacila utor za slušalice:

1. iPhone će podržavati visokokvalitetne stereo zvučnike, a utor predstavlja fizičku prepreku 2. Apple želi proizvoditi tanje uređaje, a 3,5 milimetarski ulaz za slušalice je jednostavno predebeo 3. Apple želi što bolje zatvoriti uređaj kako bi ga učinio otpornijim na vodu 4. Apple želi prodavati svoje slušalice za Lightning ulaz 5. iPhone će imati veću bateriju koja se nije mogla "ugurati" bez izbacivanja utora za slušalice

Omiljeni razlog je predstavljanje prvih kvalitetnih stereo zvučnika u iPhoneu koji je do sada, kada je u pitanju reprodukcija zvuka, kaskao za drugim proizvođačima kao što je HTC. Nažalost, nove informacije do kojih je došao francuski sajt Nowhereelse prikazuju odsustvo stereo sistema.

Vezani članci