Tehnologija
0

Pentagon: Googleu zabranjen pristup američkim vojnim bazama

Sarajevo-x.com
Američko ministarstvo odbrane je zabranilo internet pretraživaču Googleu snimanje unutrašnjosti američkih vojnih baza, kao i njihovo detaljnije proučavanje, jer predstavljaju "potencijalnu prijetnju" sigurnosti, saopćeno je u četvrtak iz Pentagona.

Pentagon je zabranio gigantu internet pretraživanja snimanje detaljnih video mapa američkih vojnih baza, nakon što su fotografije vojne baze Fort Sam Houston (Teksas) osvanule na popularnom internet sajtu, tačnije na Google Mapsu.

Glasnogovornik kompanije Google Larry Yu je izjavio kako je fotografisanje ovako osjetljivih područja protivno politici ove kompanije, te da je Googleov tim pogriješio. Također je dodao da su, čim je američka vojska izrazila svoju zabrinutost zbog fotografija, sporne fotografije uklonjene sa Google Mapsa.

Meeđutim, Pentagon je ipak odlučio zabraniti Googleu snimanje i izvođenje detaljnih proučavanja američkih baza.

"Riječ je o trodimenzionalnim prizorima zaštićenih područja koja podrazumijevaju tačke pristupa, barikade, sjedišta, vojne objekte i stambena naselja. Ovako detaljne mape bi mogle biti potencijalna prijetnja", navodi se u zvaničnom saopćenju Pentagona, a prenosi AFP.