Policija upozorila
2

Pedofili iskorištavaju djecu putem mobilne aplikacije Yellow

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Američka policija upozorila je kako pedofili iskorištavaju djecu putem mobilne aplikacije Yellow, koja služi za jednostavan i besplatan način sklapanja novih prijateljstava i dopisivanje, prenosi Independent.

Aplikacija Yellow može se besplatno preuzeti na Google Playu i App Storeu, a funkcionira na vrlo sličan način kao i aplikacija Tinder. Kada se dvoje ljudi spoje na na Yellowu, mogu jedni drugima slati poruke, fotografije, ali i povezati se sa Snapchatom.

Međutim, aplikacija Yellow usmjerena je na mnogo mlađu populaciju nego Tinder. Djeca u dobi od 13 do 17 godina mogu napraviti svoj račun uz saglasnost roditelja, ali i odrasli se također mogu prijaviti. Iako Yellow ne dozvoljava korisnicima koji imaju 18 godina i više da se obraćaju mlađim članovima, aplikacija ne traži na bilo koji način verifikaciju dobi prilikom prijave, što znači da korisnici mogu lagati o svojim godinama.

Policija je upozorila škole i roditelje na potencijalne opasnosti koje može prouzrokovati ova aplikacija.

"Obaviješteni smo o opasnostima aplikacije Yellow koja se može koristiti na iPhoneu i Androidu", objavila je na Facebooku Osnovna škola Castletown u Sunderlandu.

Iz policije su pojasnili kako se pedofili putem takvih aplikacija predstavljaju kao mlađe osobe, vrlo lako stupaju u kontakt s djecom i nagovore ih da im šalju golišave fotografije.