|

Pazite na sitna slova da ne biste platili svojim podacima

Pazite na sitna slova da ne biste platili svojim podacima
0
S
Sarajevo-x.com
17.1.2011. u 17:30
27
komentara
0

dijeljenja
Pazite na sitna slova da ne biste platili svojim podacima Foto: AFP
Popularna društvena mreža Facebook uvela je nove promjene u sigurnosnim postavkama. Od danas, ukoliko odobrite neku aplikaciju, njeni kreatori mogu pristupiti vašim podacima, odnosno vidjeti vaš broj telefona ili adresu, naravno ako ste te podatke unijeli.
Još prošle sedmice Facebook je putem svog bloga objavio da će kreatorima aplikacija biti dozvoljen pristup privatnim podacima korisnika koji aplikaciju odobre.

Naime, ukoliko korisnik Facebooka pristane na uslove za odobravanje neke aplikacije, bilo da se radi o kvizu, igri, ili videu, kompanija koja je kreirala aplikaciju imat će pristup podacima o broju telefona i adresi korisnika, naravno ukoliko je korisnik te podatke unio na svom profilu.

"Ove promjene nisu drastične kako se na prvi pogled čini. Da bi treća osoba, odnosno kompanija pristupila tim podacima korisnik se mora složiti s uslovima i odobriti aplikaciju. No, sve to i dalje zvuči kao recept za katastrofu", kazao je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant u kompaniji Sophos, prenosi Daily Telegraph.

Kako je istakao Cluley veliki problem je u tome što većina korisnika ne obraća pažnju na sitno ispisana upozorenja i uslove odobravanja aplikacija.

Upravo zbog toga ova promjena u postavkama sigurnosti bit će olakšavajuća okolnost onima koji nemaju dobre namjere, te stručnjaci savjetuju korisnicima da takve informacije izostave i ne unose ih na svoje Facebook profile.

Felix Cohen, konsultant u kompaniji Headshift, koja se bavi savjetovanjem u vezi tehnologije i društvenih medija, okarakterisao je da je ovaj potez Facebooka kao novi pokušaj zarade na korisnicima.

"Mislim da Facebook pokušava razviti novi sistem zarade u budućnosti tako što će dozvoljavati pristup onome što je na toj stranici i najvrednije - podacima korisnika. Jasno je da Faceboook nikada neće uvesti pretplatu, ali će zato korisnici platiti svojim podacima", istakao je Cohen.

Podsjetimo, nakon velikog pritiska javnosti Facebook je prošle godine bio prisiljen da promijeni i pojednostavi svoje postavke sigurnosti.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...