{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Paralizovana žena u bioničkom odijelu završila maraton

9.5.2012. u 12:59
11
5
Paralizovana žena u bioničkom odijelu završila maraton
11
Maraton je teško završiti čak i ako je osoba potpuno zdrava, a pogotovo ako ima nekih zdravstvenih problema. No, uz pomoć bioničkog odijela, jedna je paralizovana Engleskinja uspjela u tome.


Iako joj je bilo potrebno 16 dana, Claire Lomas je završila Londonski maraton. Postala je prva osoba u svijetu koja je završila maraton koristeći bioničko odijelo. No, njen se rezultat neće pojaviti na oficijelnoj listi jer maraton nije završila istog dana kada je i počeo.

Lomasova je paralizovana od prsa nadolje, nakon što je doživjela nesreću 2007. godine tokom jahanja. Željela je završiti maraton kako bi podigla svijesti i prikupila sredstva za istraživanja u liječenju paralize. Do sada je prikupila više od 125.000 dolara

Ona je maraton završila pomoću bioničkog odijela ReWalk, koje je izumio Izraelac Amir Goffer. Odijelo funkcioniše kao egzoskelet i omogućava paraplegičarima da stoje, hodaju i penju se stepenicama.

Korisnik pričvrsti odijelo za svoje noge i struk te koristi štake za održavanje ravnoteže. U ruksaku nose i bateriju koja napaja ReWalk odijelo. Dugmad na pojasevima odijela omogućavaju korisniku da naznači kada želi ustati, hodati i penjati se stepenicama. Senzori za pokret i kompjuter otkrivaju pokrete i prebacivanje težine.

Prebacivanje težine se koristi kako bi odijelo "znalo" šta korisnik želi učiniti, a mali motori egzoskeleta pokreću njegove noge ukoliko je to potrebno.

Odijela ReWalk košta 65.000 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: