Tehnologija
0

Palestinski ekstremisti koriste Google za napade na Izrael

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinske ekstremističke organizacije koje iz pojasa Gaze raketama napadaju jug Izraela koriste satelitske snimke popularnog Google programa Google Earth da izvide koju će izraelsku teritoriju gađati, prenose danas izraelski mediji pisanje britanskog "Guardiana".

Jedan od vođa Brigada mučenika al-Aqse, povezanih s Fatahom, izjavio je za taj list da njegova organizacija pretražuje vojne i civilne mete, uključujući i pogranični grad Sderot, preko tog programa.

"Mi dobijamo detalje kroz Google Earth i provjeravamo ih na našim mapama gradskog centra i osjetljivih područja", kazao je komandant Brigada al-Aqse u Gazi Khaled Jabari.

Jabari, poznat i po ratnom imenu Abu Walid, dodao je da su Palestinci uspjeli da povećaju domet raketa tipa "kasam" domaće proizvodnje kultivacijom morske soli.

Palestinci nisu prvi koji koriste "Googleov" program za vojne ciljeve. Britanske vlasti izrazile su zabrinutost da se irački pobunjenici služe snimcima iz zraka istog programa da napadnu britanske baze kraj Basre, na jugu Iraka.

"Google" je tim povodom saopćio da "obraća pažnju na zabrinutost da Google Earth stvara nove sigurnosne rizke", naglasivši da ono što se vidi na programu i mapama nije nešto jedinstveno. Komercijalni satelitski i zračni snimci visoke rezolucije svake zemlje na svijetu dostupni su iz više izvora.

"Zaista svako ko leti iznad ili se vozi pored može nabaviti slične informacije", navedeno je u saopćenju koje je prenio "Guardian", i zaključuje da će "Google" nastaviti dijalog s priznatim sigurnosnim ekspertima i odgovarajućim agencijama na tu temu.